Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

Перник дойде на протест в София за водата

Перник дойде на протест в София за водата

Перничани пристигнаха в центъра на столицата, за да протестират отново срещу водната криза и режима на водата в града

Шествието спря пред сградата на Министерския съвет, където протестиращите, скандирайки, поискаха оставките на управляващите.

"Благодарим на всички, които подкрепиха протеста, ние сме принудени да сме тук, ние трябва да търсим отговорността в управляващите", коментира един от протестиращите.

За разлика от другите протести, на този имаше и кукери. Повод за това е отмененият заради бедственото положение Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва", който е най-мащабното събитие в региона. Празникът на Перник трябвало да се проведе точно на 25 януари.

Протестът е под надслов "Сурва от Перник".

Градът е на воден режим заради нивото на язовир "Студена", който скоро се очаква да достигне до т.нар. "мъртъв обем", а водата ще стигне за не повече от 15 дни.

На извънредна среща в МС беше взето решението на водната криза в Перник, според което, за да бъдат задоволени битовите нужди на перничани, ще бъде изграден водопровод, по който водата да стига от язовир "Белмекен" до Перник през инфраструктурата на ВиК София.

Планът беше приет от правителството, след като беше обсъден и от Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в София. Управляващите гарантираха, че столичната вода няма да бъде засегната.

Общинският съвет в Перник одобри плана на кабинета единодушно. Остава да се гласува и от столичните общински съветници.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner