Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Адвокат Марковски: Задължително трябва да бъдат преразгледани някои приватизационни сделки

Адвокат Марковски: Задължително трябва да бъдат преразгледани някои приватизационни сделки

""Кремиковци" не е единственото предприятие, има и други предприятия, които заслужават да бъдат анализирани", заяви Марин Марковски

"Задължително трябва да бъдат преразгледани някои приватизационни сделки, въпросът е не само морален, но има и чисто правни последици", това заяви адвокат Марин Марковски пред БНТ по повод разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на всички приватизационни сделки в годините назад.

"Аз съм имал възможност да се запозная с приватизационни договори. Знам какво представляват като документи. В тях има права и задължения, има и една рубрика "Контрол след приватизацията". И там има текстове, в които се казва, че ако не се изпълняват задълженията във връзка с дейността на предприятието, след като то е приватизирано, договорът се разваля. Така че изследването на тези договори, може да доведе до гражданскоправни последици държавата да си вземе обратно имуществото, защото договорът не се изпълнява", добави известният юрист.

За случаите, в които няма какво да се вземе обаче, той коментира: "Когато го няма предприятието, на босия цървулите не могат да се вземат".

Адвокатът подчерта, че "Кремиковци" не е единственото предприятие, има и други предприятия, които заслужават да бъдат анализирани. По думите му има и други типове сделки.

"Когато имаме престъпления, безстопанственост и неизгодна сделка - има такива текстове в НК, установяването на това престъпление може да стане. Обаче давността не дава възможност да се образува наказателно производство. Но този договор е нищожен, защото е престъпен, така че пак подлежи връщането при това положение, тъй като не поражда правни последици. Има гражданскоправни последици от дейността на прокуратурата, които заслужават да бъдат направени", каза още Марковски.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Гешев подписа с КНСБ Меморандум за разбирателство и сътрудничество

  Дoкумeнтът прeдвиждa взaимoдeйcтвиe мeжду прoкурaтурaтa и КНCБ в cъвмecтнaтa им рaбoтa c цeл ocигурявaнe нa бързa зaщитa и eфeктивнo рaзcлeдвaнe при cигнaли зa нaрушeния нa трудoви и ocигуритeлни прaвa

 • Проф. Стив Ханке: Приватизацията в България през 1997-2001 беше „мръсна“

  Проф. д-р Стив Ханке е професор по приложна икономика и създател и директор на Института за приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Той е също така старши експерт в базирания във Вашингтон институт „Катон“, старши съветник в Университета „Ренмин“ в Китай, както и специален съветник към Центъра за финансова стабилност в Ню Йорк. През 1998 г. той е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.

  В миналото е бил старши икономист в Икономическия съвет на президента на САЩ Роналд Рейгън (1981-1982), старши съветник в Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ (1984-1988), държавен съветник на Литва (1994-1996) и Черна гора (1999-2003).

  В България е известен като Бащата на валутния борд. От 1997 до 2001 беше съветник на тогавашния президент на България Петър Стоянов.

  Проф. Стив Ханке даде ексклузивно интервю за „Монитор“, което беше взето писмено

 • Иван Гешев към ВМРО и Каракачанов: Не ме интересува какви политически интереси съм засегнал!

  Думите му са по повод твърденията на ВМРО, че се правят излишно показни арести. Гешев допълни, че ако се установят данни за извършени престъпления, се придпреиемат действия независимо дали става въпрос за Гергов или някой друг

Оставете коментар

baner

 FB banner