Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Мартин Димитров зове за таван на заплатите в регулаторите

Мартин Димитров зове за таван на заплатите в регулаторите

Предложението му е горната граница да се определя като процент от заплата на шефа на НС

„Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в сутрешния блок на Нова ТВ Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок. Повод за изказването му са заплатите в регулаторите и по-специално в Комисията за защита от конкуренцията.

„Ние предлагаме горната граница на възнагражденията в регулаторите да се определя като процент от заплатата на председателят на Народното събрание”, поясни той.

По думите му в регулатора раздавали бонуси, които Комисията не желае да оповести.

„Бонусите за БНБ преди фалита на КТБ ги знаем, а за Комисията за защита от конкуренцията не знаем какви бонуси получават. В момента в БНБ няма таван на заплатите”, възмути се той и добави: „Затова и водим дело пред Върховния административен съд”. Причината за делото: Не им дават отговор на въпроса какви са допълнителните възнаграждения, които служителите на БНБ получавали 6 месеца преди фалита на КТБ.

„Заплатата на финансовия министър със сигурност е по-ниска от шефа на БНБ, който по спомен е около 16 000 лева”, добави Мартин Димитров и запита: „Чия работа е по-отговорна?”

„За да имаме ред в държавата, трябва да има таван на възможното възнаграждение в регулатора. Има записан минимум, но не и максимум. Иска ми се за всички регулатори да има ясен таван на заплатите”, поясни депутатът от Реформаторския блок.

По думите му съдът е дал 14-дневен срок на КЗК да отговори на искането им за обществена информация.

„Да запазят част от достойнството си и да отговорят на нашето искане”, призова Димитров.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner