Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Даниел Митов: Не е искано съдействие от България срещу ИД

Даниел Митов: Не е искано съдействие от България срещу ИД

За участие на България във военни действия не се говори по никакъв начин, коментира външният министър

„До момента не е искано двустранно съдействие от България по отношение на  действията срещу ИД“, коментира пред журналисти външният министър Даниел Митов.

„Искам да препотвърдя позицията на всички български институции и готовността ни да застанем заедно с Франция в ответни действия по отношения на преформулиране на политиката на ЕС за най-бързото решаване на конфликта в Сирия.“, допълни още Митов.

Още по темата: Няма данни някой от атентаторите да е минавал през България

Той уточни, че Франция, по силата на Договора за ЕС, е поискала помощ от всички държави-членки, но това трябва да се договори на двустранна основа, т.е. през двустранните отношения с всяка една страна. „До момента не е искано такова двустранно съдействие от наша страна, ако бъде поискано, ще ви уведомим. Заставаме зад Франция в този тежък момент и сме готови да помогнем според възможностите си“, коментира той.

Министър Митов поясни, че помощта може да е военна, логистична, информационна. „Никой не може да каже още отсега, провеждат се операции по залавяне и елиминиране на терористични клетки. Дори и само с информация можем да сме полезни“, добави той.

„За момента не става дума за военни действия. Те текат от доста дълго време. Знаете, че има международна коалиция срещу ИД, която повече от година нанася удари срещу Сирия. До момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили амуниции на кюрдските въоръжени сили. Това стана преди повече от година. Няма как да си представим, че ИД ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътни операции. Нашата теза е, че трябва да бъдат въвлечени държавите от региона“, каза той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар