Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Борисов: Решение на проблема с газа ще има до 10 дни

Борисов: Решение на проблема с газа ще има до 10 дни

"Булгаргаз" поема задълженията на "Овергаз" към абонатите

"Булгаргаз" ще доставя природен газ на над 200 хил. клиента на "Овъргаз" на досега договорените цени. Това ще важи за рамките от един месец, стана ясно от изявление на шефа на БЕХ Жаклен Коен и министър-председателя Бойко Борисов след нарочна среща в Министерски съвет. Едва днес следобед от "Овергаз" са отправили молба към "Булгаргаз" да поеме доставките на природен газ за битовите и производствените потребители. Договорът е подписан около 17, 45 часа.

"Вече 24 часа в студената нощ и ден се занимаваме с проблема за доставките на природен газ към клиентите на "Овергаз". Не искам да говоря за конспирация и защо само няколко часа преди Новата година трябва да бъдем тук, а не пред масите и пред опасността хиляди домакинства да останат без газ. Оставям това вие да коментирате. Ако не бяхме взели мерки в полунощ, когато хората посрещат Новата година и изпращат старата, подаването на газ щеше да спре", заяви Бойко Борисов. И обясни, че очаква от руска страна да проявят разбиране.

Очаквам в следващите десет дни да се намери решение с руската страна. В момента "Булгаргаз" тегли по 8,8 млн. кубически метра на ден. Ако увеличим количествата трябва да плащаме по 10 на сто от цената отгоре, коментира още той.

Между "Овергаз" и "Булгаргаз" е подписан типов договор за доставка на газ, обясни Коен. Тепърва ще се договарят условията за останалата част от годината, поясни премиерът.

Шефът на БЕХ добави, че още по обяд са разговаряли с "Газекспорт" за увеличени доставки на газ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner