Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Антоний Гълъбов: Цяла година ще има партийни пренареждания

Антоний Гълъбов: Цяла година ще има партийни пренареждания

Икономиката не се развива, нито бюджетът го показва, нито фактът, че ще продължим да консумираме някакви кредити, смята доц. Татяна Буруджиева

За политическите знаци, които ще определят икономическите, политическите и обществените тенденциите през тази година говориха в предаването „Лице в лице” политологът доц. Татяна Буруджиева, социологът проф. Антоний Гълъбов, д-р Нено Димов, от института за дясна политика.

Според доц. Буруджиева, най-същественият и много притеснителен знак е дошъл от финансовия министър, който е казал, че ще се наложи да вземат още от гласуваните 15 милиарда през тази година:

"Знаем, че в края на миналата се гласуваха вторите 5 от тях. За мен това означава една спирала на бедност, която върви надолу и много неприятен знак за цялата година. На второ място не виждам тези пари през бюджета да се показва, че по някакъв начин ще влязат в икономиката – онова, което като параметри на бюджета е зададено за икономиката не вдъхва увереност”, заяви доц. Буруджиева.

На трето място има сериозни притеснения за парите от ЕС, не е ясно и там какво ще става, допълни тя.

„Всичко това е доста притеснителен модел, в който ние влизаме само за две години, ако наистина се окаже, че правителството има нужда да изразходи тези 15 милиарда. Много сме близо до един лош сценарий, който наблюдавахме по-миналата година в една съседна нам държава”.

Партийните пренареждания ще продължат през цялата година, заяви социологът проф. Антоний Гълъбов:

„Отвъд следствията на местните избори и всички партийни пренареждания, които ще продължат през цялата година, това няма да е краят, онова, което много ясно започва да се очертава и това за мен е по-скоро добра новина, е, че има дълбока, ясна и отчетлива връзка между политическа стабилност и съдебна власт.

За първи път като че ли обществените очаквания и това, с което се налага да се съобразяват политиците започва да съвпада. Това ще бъде един от ключовите въпроси на тази година, тъй като предстои след промените в Конституцията една много съществена дискусия по отношение на Закона за съдебната власт, по отношение на процесуалните закони. Ясна е връзката между политическата стабилност и напредъка по отношение на реформата в институциите на съдебната власт.

Съдебната сфера трябва да бъде мислена като власт. Много важно е да бъдат подредени отношенията между властите и се надявам, че тази година този дебат ще бъде определящ”.

Ако съдебната система не заработи добре, не можем да очакваме икономическо развитие, заяви д-р Нено Димов:

„За да може икономиката да се развива, независимо дали се взимат кредити или не, това са спомагателни функции, независимо от тези прословути 10 процента нисък данък, който практически има, има изисквания, които са абсолютно задължителни и на първо място е работеща съдебна система, защото тя пряко е свързана с второто и третото място – например корупцията на второ място.

Съдебната система, ако не бъде реформирана, ако съдебната система не заработи по-добре, не можем да очакваме никакъв вид икономическо развитие, защото от 15-те или 10-те критерия, които са топ важни за икономиката, за развитие на икономиката и икономическия растеж, се изпълнява само едно – ниският данък. Всички останали не се изпълняват и затова няма защо да се чудим, че в България няма добър икономически растеж".

Проблемът, според Татяна Буруджиева, е, че не практика икономиката не се развива:

„Нито бюджетът го показва, че се развива, нито фактът, че ще продължим да консумираме някакви кредити, нито фактът, че единствените свежи пари се очакват от Европейския съюз”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар