Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Митов: Турският посланик не трябва да се меси във вътрешните ни работи

Митов: Турският посланик не трябва да се меси във вътрешните ни работи

Външно министерство е връчило протестна нота на Сюлейман Гьокче

"Поканата на турския посланик не е резултат само от предпразнични вълнения, а от редица на брой възприятия, понатрупали се в българското общество", каза външният министър Даниел Митов по Нова телевизия във връзка с връчената протестна нота от Външно до Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България.

„Със сигурност не е без основание - турският посланик на моменти, може би, излиза от предписанията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Поканили сме го в съответния ред, не само чрез нота. В тази връзка разполагаме и с други инструменти да му бъде припомнено, че трябва да преодолее тези възприятия, създадени в българското общество”, заяви Митов.

Той отбеляза, че посланикът трябва да се придържа към нормите на Виенската конвенция, да направи всичко възможно по силите си, за да преодолее създадените впечатления у българското общество, че се намесва във вътрешните ни работи.

„Българо-турските отношения са прекалено важни, за да ги правим функция на определени малки случки”, категоричен бе Митов.

Външният министър отбеляза, че има изключително активен и много добър диалог с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. „Много често си говорим директно”, допълни още Митов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар