Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
Съдиите: Яне Янев да разкрие кой му е изпратил sms-a

Съдиите: Яне Янев да разкрие кой му е изпратил sms-a

Те изпратиха отворено писмо до премира Бойко Борисов, в което той да излезе с позиция по въпроса

Съюзът на съдиите в България изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояват съветникът му по въпросите с корупцията Яне Янев да обяви кой му е пратил sms-а от заседанието на ВСС. В писмото се посочва още, че премиерът трябва да излезе с позиция, с която да потвърди или отхвърли своята съпричастност към действията на Янев.

Според съдиите Яне Янев показва вмешателство в работата на съдебната власт, което се изразява в атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и ръководството на Софийския градски съд (СГС). В същото време Янев разпространявал и копия от документи, които касаят управлението на СГС и твърдял, че в Министерския съвет е открита приемна за сигнали срещу магистрати. 

„Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи Висш съдебен съвет, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към Вас и Ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на Вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с Вас, или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност“, се още казва в писмото.

Ето и пълния му текст:

Повод за настоящото ни писмо е вчерашното Ви изявление, в което декларирате като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт.

В последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в активни действия на господин Яне Янев, легитимиращ се в своите изяви именно като Ваш съветник. Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд (СГС); разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт. Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки – Висшия съдебен съвет или Инспектората към него.

Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи Висш съдебен съвет, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към Вас и Ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на Вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с Вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност.

В смисъла на изложеното дотук Ви призоваваме и да направите необходимото Вашият съветник господин Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14.01.2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на Вас. Само по такъв начин би се установило съобразена ли е била с принципите на разделението на властите осъществяваната комуникация от господин Яне Янев с лице, работещо във ВСС и какви са били съображенията на участниците в тази комуникация да ангажират и Вас в нея.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner