Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Слави внесе 673 000 подписа за референдум

Слави внесе 673 000 подписа за референдум

Тепърва предстои проверка на валидността им

Лично Слави Трифонов внесе в парламента част от 673 481 подписа, които събра за провеждането на референдум с шест въпроса. Гологлавият водещ и сценаристите му, които участват в инициативния комитет за допитването, пристигнаха пред бившия Партиен дом в София с няколко автомобила, от които разтовариха папки с имената на желаещите да се свика референдум за промяна на политическата система.
Инициативата беше обявена от телевизионния водещ през лятото на миналата година и стартира на знакова дата 10 ноември. В нея се включиха доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС, чиито представители също бяха в парламента. Според закона валидните подписи трябва да са над 400 000. В случая парафите са с 273 481 над тази бариера, но тепърва предстои проверка на автентичността им. Ако тя покаже, че 400 хиляди души са дали истинските си данни, НС е длъжно да организира референдум, на който пълнолетните българи ще трябва да отговорят на шест въпроса:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner