Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Пращат армията по границата до 10 дни

Пращат армията по границата до 10 дни

Министър Ненчев готов да осигури достатъчно войници на браздата

 

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очаква следващата седмица да бъде приета законовата промяна, която да позволи съвместни патрули на армията с МВР да охраняват границата: „Надявам се в рамките на следващата седмица тази промяна в Закона да бъде факт, защото разбирам, че има политическа воля. Ние положихме много усилия. Изключително съм отдаден на този въпрос, който е особено чувствителен за хората. Имам готовност да увеличим многократно присъствието на български военнослужещи на границите”, каза Ненчев пред БНР.

Поправка в чл. 57 от закона за отбраната и въоръжените сили, с която по-ясно да бъде определена помощта, която въоръжените сили може да оказват на МВР за охраната на границата в мирно време, са поискали всички парламентарни групи, съобщи пред журналисти заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев (ГЕРБ) вчера. Радев отбеляза, че инициативата за промените е на Министерския съвет и лично на премиера. Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от кабинета.

По повод решението на НАТО да осигури постоянно присъствие в района на Егейско море срещу нелегалния трафик и нелегалната миграция, министърът на отбраната обясни, че българското участие в тази операция ще бъде с една фрегата, което е съществен принос.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner