Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Ударно изпълняваме препоръките в евродоклада

Ударно изпълняваме препоръките в евродоклада

Според министър Захариева критиката на Брюксел е градивна

 

Всичко, което зависи от правителството по доклада на ЕК, ще бъде направено, обеща министърът на правосъдието Екатерина Захариева. „Считам, че критиката в доклада на Брюксел е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Оттук насетне следва да се изпълняват препоръките”, категорична е министър Захариева. По думите й, тези доклади би трябвало да ни помагат.

„Надявам се да не забравим препоръките и институциите, които са отговорни да си имат график със сроковете за изпълнение”, каза тя и заяви, че е необходима най-вече активна работа и резултати. Според нея някои от посочените проблеми отнемат време, понеже са процеси и даде пример с борбата с организираната престъпност. „Имаме доста добри резултати там. Има препоръки, които ежедневно трябва да се работи по тях. Няма как да кажем „изпълнихме ги”.  Няма невъзможни неща, стига да имаш желание и воля всичко може да се изпълни от доклада. Другите държави –членки са успели. Не всичко е в ръцете на правителството. Все пак законодателната инициатива и създаването на условия на институцията. Оповестихме вчера първото изменение на Закона за съдебната власт. Срокът ни е края на април. Тече работа по Наказателно-процесуалния кодекс, работата по детското правосъдие”, уточни министърът на правосъдието.

На въпроса дали в края на 2016 г. може да очакваме позитивен доклад от ЕК, Екатерина Захариева заяви: „Всичко е в нашите ръце – всичко, което зависи от правителството, ще бъде направено. Оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент”, добави тя. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар