Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
Михаил Миков: Не е изключен предсрочен вот

Михаил Миков: Не е изключен предсрочен вот

Паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва все по-сериозен натиск и затруднения, смята лидерът на БСП

Паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва все по-сериозен натиск и затруднения, ерозията и нестабилността набират скорост. Управляващите се провалиха в най-важните обществени сфери, в които обещаха реформи и подобрения. Не са изключени предсрочни парламентарни избори. Това заяви председателят не БСП Михаил Миков в доклад на заседание на Националния съвет на партията.

По думите му в мнозинството се развиват процеси на политическа нестабилност, а управляващата конструкция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт.

„Започнало като невидим резултат на управлението, днес това става все по-видимо и осезаемо за всички. Решенията на разнородната дясна коалиция са проекция на неполитически интереси и се реализират не с политическа подкрепа, а с помощта на аритметиката. Събирането на гласове с всякакви средства и по неполитически начин, а не консолидирането около политики, дава възможност на управляващите да продължат консумацията на властта", подчерта Миков и припомни примерите с „историческия компромис" за 16-милардния заем и избора на нов просветен министър.

Според лидера на социалистите усещането за нестабилност в управлението се подсилва от лошата политическа кондиция на отделни участници в него. „Реформаторският блок практически не съществува като единно политическо образувание. В Патриотичния фронт зрее разделение между коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. АБВ все повече разколебават привържениците на тезата, че са социален коректив. С редица свои действия и гласувания те сами се определят като част от дясното, което намалява подкрепата за тях", категоричен бе Миков. Председателят на БСП обърна внимание и на организационните сътресения в ДПС във връзка с напускането на техни водещи политици към политическия проект ДОСТ.

Спирането на обществени поръчки показва, че парите не достигат Финансовата нестабилност силно разколебава конструкцията на управлението, подчерта лидерът на левицата, като отбеляза слабата усвояемост на европейските фондове. „Зад рязането на лентички от премиера се крие и откриване на нов обект, и прибавянето на нова тежест за слабата българска икономика и финансово нестабилните ни общини", смята Михаил Миков. Той посочи, че много от общините имат дългове, които не могат да обслужват, а общият размер на общинския дълг в края на 2015 г. е достигнал близо 1,3 млрд. лв.

„Съотношението дълг/БВП е обезпокоително високо – около 30% в края на миналата година. Темповете на нарастването му са сред най-бързите в Европа. При липсата на работеща икономика и развито производство, перспективата за обслужване му е спорна. Това очертава лоша макроикономическа перспектива", каза още лидерът на БСП. По думите му спрените процедури за възлагане на обществени поръчки са проекция и на спойката на управляващите, но и на финансовите проблеми на държавата. Освен, че е незаконосъобразно, спирането на поръчките с премиерско вето е индикация, че не достигат парите.

Управляващите се провалиха в най-важните обществени сфери, в които дадоха гръмки заявки за реформи и подобрения и за които изхарчиха милиарди, без да има ефект от това, категоричен бе председателят на БСП. „Наблюдаваме провал в здравната политика. Моделът на днешното здравеопазване беше заченат през 1999 г. от правителството на Костов. Оттогава насам българите намаляха с близо 2 млн., а бюджетът за здравеопазване нарасна до 4 млрд. лв. Качеството на здравните услуги се влоши и все по-малко българи имат достъп до тях", посочи лидерът на лявата опозиция.

Миков обърна внимание, че сегашното правителство е планирало да продължи с рестриктивната политика, като е приело разделяне на здравните пакети на основен и допълнителен, въвеждане на система за чакане до два месеца за здравноосигурени пациенти, разширяване на кръга на лекарствата, за които се доплаща. Той добави и скандалното поведение на здравния министър Москов и кабинета „Борисов 2", скандалите с турските ваксините, въвеждането на система с пръстови отпечатъци, опитите да се разпродават имоти на болниците. „Тежко е положението и на държавните и общински болници – дълговете им са нараснали прекомерно, което застрашава възможността да изпълняват функциите си. Затова до две седмици ще внесем законодателни предложения, с които да преобразуваме сегашните болници от търговски дружества в държавни и общински болници със специален статут", разкри лидерът на социалистите.

„През януари внесохме първия вот на недоверие срещу правителството точно по политиката в здравеопазването. Вотът не успя, но само аритметически. Политически и по същество се оказа, че всички наши аргументи бяха потвърдени като състоятелни и правилни", заяви лидерът на социалистите и подкрепи думите си, като посочи отмяната на разделянето на здравните пакети на „основен" и „допълнителен" от Конституционния съд, отмяната на две наредби на Министерството на здравеопазването – за доплащане на лекарствата и тази, която принуждаваше болните да чакат два месеца за лечение. „ Оттук насетне въпросът за оставката на здравния министър стои с още по-голяма сила", заключи Михаил Миков.

„Със Закона за предучилищното и училищното образование се откри пътят неравенството да съпътства децата от най-ранна възраст. Това не е само въпрос на противопоставяне на ляво и дясно, а съставна част на стратегия за борба с демографската катастрофа", заяви още Михаил Миков. Той припомни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно е възразявала срещу новия закон и е предложила ясна алтернатива със Законопроекта за народната просвета.

„Как българчетата, поставени в неравните условия на субсидирани и все по-богати частни училища, и на все по-бедни и непривлекателни държавни и общински училища ще имат възможност да получат образованието, което да даде перспектива за развитието им в България? Как при наличието на най-различни учебници и учебни програми и планове българчетата ще развият онова хомогенно отношение към държава и народ, което е превело България през векове на робство?", попита Миков.

Лидерът на левицата обобщи, че политиката на управляващите е създала хаос в образователната сфера, засегнала е чувството на национална гордост, и е изкара хиляди българи на улицата. Миков припомни, че социалистите поискаха да се отложи влизането в сила на закон с една година и ако рискът за образованието не бъде преодолян, ще настояват за неговата отмяна.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар