Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Митов: Българите на Острова са притеснени

Митов: Българите на Острова са притеснени

Последствията за Великобритания ще са много сериозни, предупреди външният министърът

Всички сме разочаровани от резултата на референдума във Великобритания, обяви външният министър Даниел Митов след извънредно заседание на Министерския съвет. По думите му британската нация е разделена на две и това дълбоко разделение няма как да не се отрази на бъдещето на страната и на Европейския съюз, съобщава "Стандарт". 

Последствията за Великобритания ще са много сериозни, предупреди министърът. "Решени сме да не се получи ефектът на доминото и популистите да не вземат превес. Необходим е дълбок дебат за бъдещето на Европейския съюз, за да може да излезем по-силни", допълни външният министър.

Митов призна, че нашите сънародници във Великобритания са притеснени. "Трябва да си дадем сметка какви въпроси могат и не могат да се поставят на референдум", предупреди той.

Според него въпросите трябва да са добре премерени, за да могат да се вземат информирани решения, а не допитването да се превръща в битка на популисти, националисти и ксенофоби. Извънредното заседание бе посветено на изработване на българска позиция за срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 юли. Митов и военният министър Николай Ненчев обявиха, че България никога не е поемала ангажименти за военни инициативи в Черно море.

"Ние държим там да се провеждат учения, които да усилват отбранителния ни капацитет. Това се налага, защото след анексията на Крим Русия трупа въоръжения по протежение на Черноморския бряг, а това внася тежки дисбаланси. На нас и на НАТО не ни е нужен военен конфликт, санкциите срещу Русия работят достатъчно добре, но Алиансът трябва да даде ясен сигнал, че ще помага на всеки свой съюзник".

Следващата седмица двамата министри ще бъдат в ресорните комисии в парламента, за да запознаят депутатите с позицията на българското правителство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар