Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
Михаил Миков: Заплашени сме заради случващото се в Турция

Михаил Миков: Заплашени сме заради случващото се в Турция

С Корнелия Нинова сме в нормални, възпитани отношения, заяви бившият лидер на БСП

Има заплаха за България заради случващото се в Турция. Ситуацията там като минимум може да усили не само мигрантската вълна, за което турските власти дават гаранция, че няма да се случи, но може де превърне България в едно убежище за хора, които искат да избягат от това, което се случва в Турция. Това каза в предаването „Тази събота” бившият лидер на БСП, днес член на Националния съвет Михаил Миков.

„При нас има хора с двойно гражданство, българско и турско, има свързани семейства, 25 години тези хора по определени начин там са се интегрирали. Сега, ако почувстват някаква заплаха, най-естествено е да потърсят по-спокойно място там, където са се родили техните деди, бащи”.

Реакцията на българския кабинет е стандартна, но тя не може да гарантира развитие на процеси, които са и извън България. Ние сме твърде малки, за да можем да намерим собствени решения, каза още Миков.

Турция е типичен пример за доминиране на сигурността над свободата, крайно ограничаване, очевидно Турция тръгва по друг път, коментира още Миков.

„Турция търси друг път от тези признати европейски демократични ценности, от разбирането за свобода на личността и този път се налага от официалната политика днес – с извънредното положение, уволненията, чистките. Опитът за преврат беше един повод за определени действия, които се подкрепят от обществото. Официалните власти имат сериозна обществена подкрепа т.е. това общество иска такъв подход”.

В коментар на стрелбата в Мюнхен, Миков каза, че немските тайни служби са в Мюнхен, службите за сигурност там са силни, системата е добра, мястото е спокойно и това е богата провинция на Германия. Но това може да се случи навсякъде.

„Всички се занимават с ретро активната оценка – подход – мерки, а  встрани остават дълбочинните причини за тези огромни противоречия, които съществуват в света, в отделните общества, индивидуализмът който беше превърнат в ценност”.

С Корнелия Нинова сме в нормални, възпитани отношения, заяви Михаил Миков и допълни, че иска политиката да се гради на принципна основа.

„Да я е ясно, когато правиш съюзи, когато номинираш кандидат, с каква политика той излиза и търси доверието на хората”.

На маса се сяда за преговори, когато има изработена политическа платформа, каза още Миков.

"Аз досега не съм чул евентуално обединение, евентуален съюз, коалиция, за президентските избори дали изключва разбирането за президентка република, което в АБВ е различно. Смятам, че БСП не може да отстъпи от разбирането си за парламентарна република и по този въпрос АБВ трябва да направи ревизия на своята позиция за президентска република, която многократно е заявявана от Георги Първанов".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар