Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Финансов колапс след аферата „Костинброд“

Финансов колапс след аферата „Костинброд“

Оборотите на Мултипринт намалели с 20 на сто, каза пред Nbox собственикът й Йордан Бончев

Костинбродската афера с надпечатаните бюлетини, разиграла се преди 3 години на парламентарните избори през 2013 г., е ударила тежко бизнеса на печатница "Мултипринт", разказаха пред Nbox техни конкуренти. Скандалът, който стигна до прокуратурата и до показното изземване пред медиите на над 350 000 бюлетини, е съсипал доброто име на костинбродската печатница. От това последвало намаляване на поръчките и масово напускане на служители, които преминали в конкурентни печатници.

Nbox се свърза със собственика на "Мултипринт" Йордан Бончев за коментар. "Може ли да не се отрази? Загубихме 20% от оборота, което никак не е малко. През 2014 година сме загубили 20 процента от оборотите, които смятаме за постоянни, спрямо 2013 г. След месец май 2013 г., когато гръмна скандалът, доста клиенти се оттеглиха от нас. Успяхме да наваксаме някаква част с други клиенти, но не всичко", обясни Бончев и припомни максимата, че това, което не ни убива, ни прави по-силни.

"Това ни накара да насочим усилията си към външни пазари", каза още той и добави, че капацитетът на печатницата му за производството на бюлетини е колкото възможностите на 6 печатници, взети заедно. 

На въпроса дали за тях бизнесът с печатане на бюлетини е затворена страница, Бончев заяви, че в момента режимът на отпечатване е друг - МФ  издава временен лиценз за отпечатване на ценни книжа на печатниците, които печатат бюлетини. "За нас това не представлява особен интерес", заяви той.

Скандалът се превърнал в урок не само за Костинбродската печатница, но за целия печатарски бранш. За да съхранят бизнеса си и да си нямат неприятности, повечето печатници престанали да се интересуват от печатането на изборни бюлетини.

Това потвърди пред Nbox и депутатът от БСП и собственик на печатница Петър Кънев.

"Миналата година, когато трябваше да се печатат бюлетини за местните избори, трудно намерихме подизпълнители за печатницата на БНБ", каза Кънев и обясни, че собствениците на печатници не искат да се захващат с нещо, което е свързано с политиката. 

Петър Кънев има и друго обяснение за проблема на Мултипринт. "Проблемът там е, че собственикът на печатницата в Костинброд не е професионалист в печатането на документи под отчет и сбърка, че направи тази поръчка". 

Депутатът каза, че засега за изборите на 6 ноември няма да се налага други фирми, освен печатницата на БНБ, да се включат в изработването на бюлетини.  

Костинбродската афера стана причина за промени в изборния кодекс, в който беше разписано, че бюлетините ще се печатат само в печатницата на БНБ. Така ще се подобри сигурността и ще се избегнат скандали. Въпреки това обаче няма как да се избегне и участието на печатници подизпълнители, защото БНБ няма капацитет да поеме всички изборни книжа.

Сред главните действащи лица, който взривиха медиите преди три години, беше депутатът от БСП и настоящ омбудсман на републиката Мая Манолова и водещият на ТВ7  и сегашен евродепутат Николай Бареков. Приключилото дело, в което основен обвиняем беше тогавашният главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, приключи с оправдателна присъда.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар