Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Даниел Митов: Не мога да коментирам границите на сърцето на Ердоган

Даниел Митов: Не мога да коментирам границите на сърцето на Ердоган

Казаното се различава значително от интерпретациите на някои медии, твърди външният министър

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира във Фейсбук думите на президента на Турция Реджеп Ердоган за границите на държавата му, в които постави и западна Тракия.

Вчера от партията на Георги Първанов поискаха Външно да изиска и да се запознае с цялата реч на Ердоган.


"Внимателно се запознах с точния превод на казаното от президента Ердоган при откриването на учебната година в турския град Ризе.
Казаното се различава значително от интерпретациите на някои медии. Ще Ви дам само един пример: в изказването си г-н Ердоган не споменава град Варна, както се твърди, нито пък говори за референдуми.

Независимо от това интерпретациите на някои медии станаха повод за изявления на български партии и отделни политици. Предлагам им да се запознаят внимателно с конкретния текст, преди да изискват официалната реакция на българското правителство, тъй като в своята реч г-н Ердоган прави ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и тъй наречените граници на неговото сърце.

С други думи г-н Ердоган говори за емоционалната си привързаност към тъй наречените от него сънародници в различни страни, сред които споменава Грузия, Азербайджан, Сирия, Ирак, страните от Централна Азия, Гърция, България и стига чак до Сибир, където имало следи от неговите предшественици.

Съгласете се, че аз не бих могъл да коментирам границите на сърцето на г-н Ердоган. Това, което би могло да ни тревожи, обаче, е очевидното несъвпадение на границите на Република Турция с границите на сърцето на нейния президент.

Бих желал да заявя по този повод е, че никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това е недопустимо. Границите са окончателни и всички държави в региона са се ангажирали да ги спазват чрез международни договори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner