Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Иракски Кюрдистан ще замрази резултатите от референдума, ако Багдад свали санкциите

Иракски Кюрдистан ще замрази резултатите от референдума, ако Багдад свали санкциите

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че е готов да замрази резултатите от референдума за независимост, ако в замяна Багдад свали санкциите си срещу автономния регион. 

Това е заявил иракският вицепрезидент Усама ан Нуджейфи след преговори с кюрдския лидер.

По думите на Нуджейфи Барзани е „изразил желание да замрази референдума в замяна на сваляне на санкциите и преход към диалог" с централната власт.

В неделя кюрдският лидер се срещна с вицепрезидентите на Ирак Нуджейфи и Айядом Алауи. Тримата обсъдиха варианти за изход от кризата, както и конкретен план за решаване на разногласията. Една от точките на пътната карта е незабавното сваляне на санкциите, въведени от иракските власти в отговор на допитването.

Вчера Ербил посети и председателят на иракския парламент Салим ал Джубури. По време на разговора си с него Барзани заяви, че е готов да води преговори с Багдад без предварително поставени условия.

По-рано кюрдският лидер обяви, че е готов да отложи с две години създаването на независима държава, като в това време трябва да бъдат решени съществуващите проблеми между автономния регион и централната власт в Багдад.

Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан се проведе на 25 септември. Според официалните резултати от него 90% от избирателите са подкрепили отделянето от състава на Багдад. В отговор на провеждането и признаването на резултатите от него централната иракска власт въведе пакет от мерки, включващ затваряне на границите, забрана за международни полети и осуетяване продажбата на нефт.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар