Понеделник, 17 Декември 2018
Понеделник, 17 Декември 2018

В Унгария поискаха отделянето на Закарпатието от Украйна и признаване на Крим за руски

В Унгария поискаха отделянето на Закарпатието от Украйна и признаване на Крим за руски

Митинг пред посолството в Будапеща настоя за отмяна на закона за образованието, който ограничава правото на изучаване на майчин език в страната

В петък пред украинското посолство в Унгария в Будапеща се проведе акция "Самоопределение за Закарпатието", съобщава "Русская весна". Участниците поискаха свобода и за румънските, русинските (особена източнославянска група, населяваща части от Западна Украйна, Източна Словакия, сръбска Войводина, Югоизточна Полша, Унгария и северозападна Румъния, бел. ред.), българските, арменските и полските общини, които влизат в територията на Украйна. 

Организаторите на акцията заявиха, че протестират срещу "варварството на пучистите, които взеха в плен Украйна и техните унгарски братя". Те увериха журналистите, че митингът е не от името на унгарската крайнодясна партия "Йоббик", а от свое собствено име, като представители на Националната организация за правова защита в Унгария. 

Бившият депутат от унгарския парламент Тамаш Гауди-Над се появи на митинга с бяла тениска с надпис "Крим законно принадлежи на Русия. Закарпатието законно принадлежи на Унгария". Той заяви, че хората са излезли на митинг пред посолството с искане да бъде отменен неотдавна приетия украински закон за образованието, който ограничава правото на изучаване на майчин език. 

Мярката засяга и българските общини в Украйна. Официална София вече изрази критиката си по повод ограниченията пред властите в Киев. 

Според украинския посланик в Унгария Люба Непоп министерството на външните работи в Киев остро е протестирало срещу акцията. 

От унгарска страна коментираха, че в Унгария всеки има право на мирен протест.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар