Вторник, 11 Декември 2018
Вторник, 11 Декември 2018

Светло бъдеще, но и тежки предизвикателства пред Китай

Светло бъдеще, но и тежки предизвикателства пред Китай

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки.

Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия президентът Си Цзипин, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Сред сериозните предизвикателства, които Си открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяваща се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и други.

Си също така заяви, че през последните пет години социалната стабилност е била съхранена, а националната сигурност - укрепена.

Асошиейтед прес отбелязва, че признанието на китайския президент за икономическите предизвикателства буди изненада, тъй като очакванията са били в своята реч той да наблегне на увереността на партията и дългосрочните виждания.

По думите на Си партията ще трябва да поеме големи рискове и да преодолее "голяма съпротива".

Президентът заяви, че в Китай са възникнали "някои остри проблеми в резултат на небалансирано и неправилно икономическо развитие", предаде ДПА.

"Реалната икономика чака подобрения, а имаме да извървим и дълъг път в опазването наоколната среда", каза той.

"Трябва да вложим повече енергия в отстраняването на дисбалансите и дефектите в развитието и да предприемем сериозен опит за подобряване качеството и резултатите от развитието", заяви Си.

По думите му китайските власти ще оставят пазарът да играе решаваща роля при насочването на ресурси, предаде Ройтерс. Китайската икономика ще продължи да се отваря, а финансовите реформи ще станат още по-дълбоки. 

Предвижда се и същевременно ролята на държавните компании в икономиката да нарасне.

Той каза също, че социализмът с китайска специфика е навлязъл в нова ера, съобщи ТАСС.

По думите му борбата с корупцията е укрепила позициите на ККП, като тази кампания вече е набрала огромна скорост. Си заяви, че към корупция вътре в партията не се проявява никаква толерантност.

Той посочи също, цитиран от Ройтерс, че китайските власти ще пазят суверенитета на страната си и ще противодействат на всякакви действия за разделянето й. 

Китайският президент изтъкна, че през последните пет години Пекин се е противопоставил решително на независимостта на Тайван и не е допуснал тя да стане факт. 
Китай смята Тайван за своя провинция.

Си заяви, че Китай ще модернизира въоръжените си сили и ще усили тяхната мощ.
"Ще положим всички възможни усилия да увеличим отбранителните способности на китайските въоръжени сили, както и да ги модернизираме", каза той.

Си заяви и че Октомврийската революция е дала импулс за национално развитие на Китай.
"Преди столетие оръдейните залпове на Октомврийската революция донесоха до Китай марксизъм-ленинизма. Водещите умове на Китай в научната теория на марксизъм-ленинизма откриха пътя за решаване проблемите на страната", каза той, като посочи още, че Китай няма да копира чужди политически системи.

В речта си Си даде положителна оценка на изграждането от Китай на изкуствени острови в спорните води на Южнокитайско море, както и на знаковата за своето управление външнополитическа инициатива за инфраструктурни инвестиции за подобряване на връзките между Китай, Европа и Африка "Един пояс, един път".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар