Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Нинова в гневна реч от трибуната: Борисов руши институциите в държавата

Нинова в гневна реч от трибуната: Борисов руши институциите в държавата

Лидерът на БСП го обвини в нарушаване на Конституцията и рушене на институциите

В изключително остра реч лидерът на БСП Корнелия Нинова отново скочи от трибуната на Народното събрание на премиера Борисов. Соцлидерката го обвини в нарушаване на Конституцията и рушене на институциите. И го нарече "страхливец". Той унижава институцията парламент и съсипва правовата държава, посочи гневно Нинова.

Тя се обърна и към вицепремиера Томислав Дончев, който по думите й представял в залата противоконституционно новия здравен министър и попита, кога министър-председателя му е прехвърлил премиерските задължения.

 "Знам, че ме гледа в момента и ще се обърна към него. Като е знаел за проверката за д-р Петров и прокурорското решение, защо го назначи за здравен министър?", запита Нинова.  

Вие сте страхливец, г-н Борисов! Вие рушите институциите!

„Това, което се случва днес в залата на НС е ярък образ на управлението на ГЕРБ и на лицето на Бойко Борисов. То е следното – първо министър-председателят Бойко Борисов нарушава системно Конституцията и законите на страната. Ето – Конституция и правилник на НС, уважаеми г-н Дончев, който отсъствате. Вие с какво пълномощно представяте тук кандидата на здравен министър, след като Конституцията и законите на страната казват, че това го прави министър-председателят единствено?“, попита Нинова.

По думите й предложението на Томислав Дончев е нелегитимно. „Министър-председателят Борисов системно руши институциите в страната. Не за първи път, но сега е изключително ярък образ, защото се приема член на кабинета му. Той зачерква НС като институция в България и то най-висшата в парламентарната република. Не се сърдете, че парламентът е с най-ниското доверие в страната“, посочи лидерът на БСП.

По думите й Бойко Борисов нарушава Конституция, руши институции и е страхлив. „Защо не е тук да отговаря на въпроси. Винаги, когато стане напечено ,този човек се крие“, каза Нинова.

„Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март месец 2017 г. знаете, за проверката на Сметната палата и за проверката на прокуратурата затова, че е сключвал договори, с които е облагодетелствал близките си хора.

Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ. За вас колеги, конфликта на интереси, облагодетелстването от власт, нямат никакво значение. Видяхме го при шуробаджанащината, видяхме го при кумгейт, видяхме го при Делян Добрев“, каза Нинова.

„Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чии интерес обслужихте с нея? Ако тезата е, че д-р Петров е жертва на лобистки интереси, то вие чии интереси обслужихте като приехте тази оставка?“, попита още Нинова.

По думите й именно затова премиерът Борисов не е в Народното събрание.

„Какво предлагате с кандидатурата на г-н Ананиев, ами нищо. Той и сега е на надзорния съвет на НЗОК. Той е част от проблема и сега в здравеопазването. Какво ще се промени с избирането на този или онзи здравен министър?“, запита Нинова. Тя подчерта, че от ГЕРБ са сменили 7 министри на здравеопазването.

„Или министрите се сменят под натиска на това или онова лоби. Ето още една характеристика на лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов“, заяви Нинова. Според нея през това време има закрити болници, хората нямат достъп до образование, умират по улиците, а лекарствата са на бомбастични цени.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар