Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Кметицата на Барселона: Пучдемон ни доведе до катастрофа

Кметицата на Барселона: Пучдемон ни доведе до катастрофа

Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на Карлес Пучдемон, че е довело испанската автономна област до катастрофа

Тя заяви, че мнозинството каталунци са против обявяване на независимост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На заседание на партията си "Каталуния ен Кому" Ада Колау поиска обяснения от сепаратистките лидери, като същевременно призова за освобождаване на онези, които са задържани от централните власти. 

"Ние искаме затворниците да бъдат освободени, но искаме също едно безотговорно правителство, което доведе страната до катастрофа, да се изправи пред отговорностите си и да признае грешките си", заяви Колау, преди да отиде на голяма демонстрация в Барселона за освобождаване на арестуваните ръководители. 

Те предизвикаха напрежение в страната /Каталуния/ и излязоха с едностранна декларация за независимост, която мнозинството не иска, изтъкна Колау. Тя не е сепаратистка, а привърженичка на референдум за самоопределение на областта, за да бъде решен въпросът. 

"Те направиха тази декларация за независимост заблуждавайки населението заради теснопартийните си интереси", добави кметицата на Барселона. 

По думите на Колау декларацията за независимост, приета на 27 октомври от 70 от 135-имата депутати в каталунския парламент, не е довела до провъзгласяване на републиката. 

Тя упрекна сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон, че е заминал за Белгия, оставяйки Каталуния "сама пред несигурността". 

"Те направиха декларацията и после си заминаха", заяви Колау. 

Тя разкритикува също реакцията на испанското правителство на консерватора Мариано Рахой, което задейства член 155 от Конституцията, за да постави областта под прякото управление на Мадрид.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар