Вторник, 11 Декември 2018
Вторник, 11 Декември 2018

40 депутати готвят импийчмънт за Тереза Мей

40 депутати готвят импийчмънт за Тереза Мей

40 депутати-консерватори от британския парламент са готови да свалят министър-председателя Тереза Мей

Те ще подпишат писмо, в което ще обявят недоверие спрямо своя съпартиец и министър-председател на страната Тереза Мей, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". 

Това е с осем души по-малко от необходимото за предизвикване на нови избори за председател на партията – механизъм, чрез който Мей може да бъде свалена от премиерския пост и да бъде заменена с друг консерватор. 

Мей се бори да запази властта си над партията, след като на парламентарните избори от юни тази година, които тя свика, партията ѝ загуби абсолютното мнозинство в парламента. 

Разделено относно как да изведат Великобритания от ЕС и ударено от многобройни скандали, свързани с министри, правителството на Мей не е успяло да поеме контрол над хаотичната политическа ситуация, която отслабва позициите на Лондон по време на преговорите за Брекзит. 

В случай на избор на партиен председател, ако претендентът победи Мей, той ще заеме постовете лидер на консерваторите и министър-председател на Великобритания. Не са необходими парламентарни избори това да се случи.

Наскоро британският премиер заяви, че ще постави точните дата и час на Брекзит в проектозакон за излизането на страната от ЕС. 

Тя даде да се разбере, че Великобритания ще напусне Съюза в 11 часа вечерта местно време на 29 март 2019 г. (1 часа през нощта българско време на 30 март).

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар