Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Макенодски владика, близък до Груевски и Сърбия, се обяви против църковното единение с България

Макенодски владика, близък до Груевски и Сърбия, се обяви против църковното единение с България

След месец мълчание митрополит Петър твърди, че не знаел за писмото на Македонската църква

След дядо Агатангел още един владика, близък до режима на бившия премиер на Македония Груевски, надигна глас срещу сближаването на Българската и Македонската църкви и на двата народа.

Вчера Преспанскопелагонският митрополит Петър, който е и администратор на Австралийската епархия, обяви по време на интервю в македонската ТВ Нова, че не бил информиран за писмото на Македонската църква, че иска Българската да й стане майка, нито е участвал в написването му. Странно е, че реакцията на владиката идва почти месец, след като е изпратено въпросното писмо. В църковните среди на Македония открито се говори, че духовникът просто сега е активиран да работи против единението на двете църкви. Поръчката за тази диструктивна позиция, най-вероятно е дадена от обкръжението на Груевски и сръбските среди.

Обществена тайна е, че владиката Петър се слави като сърбоман, който също има своето юго-удбашко минало. Петър е и сред малцината клирици в Македония, които явно поддържаше скандалното управление на Никола Груевски, с маниите му за античност. В замяна на това духовникът е получил от бившето правителство финансова помощ в огромни размери, за която и до сега няма отчетност – как са използвани и какво е направено с тези пари.

Сред македонските духовници владиката Петър се слави и като сребролюбец, който е замесен със заграбването на църковни имоти. Македонците от Австралия алармираха, че голяма част от собствеността на църквата им е присвоена от владиката, а така реално е унищожил църковния живот. За Петър се носят легенди в Австралия – забъркан е в редица съдебни спорове и дела, на стойност над 10 млн. евро, разказват миряни.

Противникът на братството между Българската и Македонската църкви е известен и с глупави изявления и липса на духовна дълбочина във вярата си.

Действията на митрополит Петър обслужват днес единствено сбърските интереси и на разколническата църква на Йован Вранишковски, призната само от Белград. Македонски духовници припомнят, че Йован Вранишковски преди години става владика имено по инициатива на Петър и въпреки просръбските му позиции го прави свой викарий, а след това и митрополит.

В Македония Вранишковски е обвинен за разпалване на етническа омраза и има издадена присъда, но се укрива в други държави.

Скандалното в случая е, че отец Петър вместо за благото на своята църква и народ, работи за чужди немакедонски интереси.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар