Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Станишев става част от решението на социалдемократите дали да влязат в управлението на Германия

Станишев става част от решението на социалдемократите дали да влязат в управлението на Германия

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пристигна в Берлин, за да участва в международен форуми, посветен на конгреса на германските социалдемократи, който започва на 7 декември, съобщава БНР

На него социалдемократите трябва да решат дали да участват в бъдещото управление на Германия в коалиция с консерваторите.

Тази седмица социалдемократите в Германия ще решат дали да участват в голяма коалиция с християндемократите, или ще предпочетат да останат в опозиция. Решението ще се вземе на конгреса, който партията провежда от четвъртък до събота. Ден преди началото му в Берлин пристигнаха лидери от Партията на европейските социалисти, начело с председателя ѝ Сергей Станишев. Те ще се срещнат на специален форум с германските си колеги в знак на подкрепа.

Поводът за събирането е именно конгресът на германската ГСДП, на която ще бъде избран и нов лидер. Засега има само една кандидатура - тази на досегашния председател Мартин Шулц. Станишев ще говори пред съпартийците си за нуждата от прогресивна политика в цяла Европа. Още на конгреса в Лисабон преди дни той заяви: „Искаме Европа да остане обединена - без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства. Той обяви и целите на европейските социалдемократи - да се преборят за нова реформа на еврозоната, да се противопоставят на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, и да се въведе данък върху финансовите транзакции.

Междувременно Европейската комисия обяви, че повече няма да изчаква Германия да състави кабинет и още днес ще представи плановете си за реформа в Еврозоната.

„Не можем да спрем работа, защото в една страна-членка не могат да съставят правителство", коментира зам.-шефът на Еврокомисията Валдис Добровскис.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар