Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Македония напредва към преговори за присъединяване към ЕС

Македония напредва към преговори за присъединяване към ЕС

Напредъкът на Бившата югославска република Македония от последните месеци е забележителен, заяви Юнкер на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев

Много сме доволни от работата на премиера Заев досега. Бихме искали да насърчим страната да продължи по този път. Много са важни отношенията със съседите - с България, с която бе подписан договор за приятелство, с Гърция. Очакваме започналият процес на реформи да продължи - в специалните служби, правосъдната система и обществена администрация. , каза Юнкер, цитиран от БТА.

Всички държави от Западните Балкани имат европейска перспектива, в следващите месеци ще оценим как да продължим с всяка от тях, добави председателят на Европейската комисия.

Юнкер каза, че наскоро е бил в "Македония", но смутено се поправи, че е бил "в Скопие", тъй като официално ЕК и нейните представители използват Бившата югославска република Македония /БЮРМ/, когато говорят за Македония.

Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че ако необходимите мерки бъдат предприети от правителството в Скопие в близките месеци, ЕС може да премине към следващата фаза и да даде безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване.

Това зависи от изпълнението на обещанията за реформи. Това е постижимо, ако всички в страната подкрепят изпълнението на тези задачи и осигурят възможно най-широко съгласие. Това е моят съвет, това е национална задача, добави Хан.

Премиерът Заев изрази очакването разширяването на ЕС да включва неговата страна. Правителството постига напредък в работната си програма.

Приятелството, изградено в последните месеци със съседите, показва вярата ни, че само така бихме се доближили до целите си за присъединяване към ЕС, допълни той. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар