Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Изборите пред провал, ЦИК не се готви за вота

Изборите пред провал, ЦИК не се готви за вота

Най-големият дефицит на изборния процес е недобрата подготовка на комисиите, заяви Ваня Нушева от "Прозрачност без граници"

 

Изборите през октомври са заплашени от провал, тъй като ЦИК не е стартирала подготовката за тях. Това заяви Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" пред БНР. По думите й всички усилия на централната комисия в момента трябва да са насочени върху добрата подготовка за вота, тъй като най-големият проблем в законодателството е, че то не се спазва.

"Законът има дефицити, но мисля, че най-същественият дефицит е спазване на законодателството от страна на ЦИК и опитите на политическите партии да използват включително и незаконни практики като купуването на гласове, като корпоративен вот, като фамилен вот, за да получат по-голямо предимство и по-добър изборен резултат", заяви Нушева.

По думите й тепърва предстои съставянето на избирателни списъци, секционни избирателни комисии в чужбина, за участие в референдума, както и създаване на ценните книжа. Освен всичко друго, трябва да стартира и информационна кампания, която да разясни на хората как да участват в изборния процес.

 

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар