Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
БГ абсурд: 25 души си избират кмет

БГ абсурд: 25 души си избират кмет

80 още са в Дома за възрастни с психоотклонения

Абсурд по нашенски излезе наяве - в смоленското село Ровина 20 жители ще си избират кмет. До това води изборното законодателство, благодарение на което за кмет може да гласува селище с над 100 жители.

До парадокса се стига, защото в селото има Дом за възрастни с психични разстройства, в който са настанени 86 жени. Само 5 от тях обаче са дееспособни и имат право на глас, останалите са под пълно запрещение. Така на изборите 20 местни възрастни и петима пациенти ще избират кмет, съобщава „Труд“.

Според кмета на Смолян Николай Мелемов ситуацията е абсурдна - по брой адресно регистрирани селото отговаря на закона, но болните жени са повече и нямат право на глас. Ровина е само на два километра от съседното Подвис, където досега имаше кметски наместник.

За подобни безумия, особено в малките планински селища предупреждаваха депутати от ГЕРБ - още при приемането на Изборния кодекс под ръководството на екс депутатка от БСП и бъдещ омбудсман Мая Манолова. Именно при нея падна прагът за избор на селски кметове от 350 на 100 жители. С последните поправки в Изборния кодекс сегашните управляващи не промениха това положение. Затова драстично се увеличава броят на селищата, където на 25 октомври ще избират кметове, а съответно – и разходите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner