Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Виорика Дънчила стана първата жена премиер на Румъния

Виорика Дънчила стана първата жена премиер на Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис одобри номинираната от управляващата Социалдемократическа партия Виорика Дънчила за министър-председател на страната.

Йоханис се аргументира, че „парламентарната аритметика“ стои зад неговото решение, предаде Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус".

„За мен е ясно, че социалдемократите имат мнозинство в парламента, затова и претеглих всички аргументи и реших да одобря предложението им за министър-председател“, заяви Йоханис, допълвайки, че функциониращо правителство ще се формира най-късно до 1 февруари 2018 г.

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 г. в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния.

През 1988 г. завършва Института по нефт и газ в Плоещ. През 2006 г. получава магистърска степен по специалност "обществено европейско пространство" в Националната школа по политически науки и държавно управление в Букурещ. 

В периода 1989-1997 г. се занимава с преподавателска дейност в град Виделе, окръг Телеорман.

От 1997 г. до 2009 г. работи като инженер в службата за мониторинг на добива на нефт и газ в компанията Петром АД (понастоящем О Ем Ви Петром). 

От 1996 г. е член на Социалдемократическата партия. В периода 2003-2011 г. е председател на организацията на СДП в град Виделе. 

От 2004 до 2008 г. е съветник в Окръжния съвет на окръг Телеорман.

През 2015 г. Дънчила е избрана за председател на женската организация на СДП. Сред инициативите й са осигуряване на квота за жени от най-малко 30 процента в списъка на кандидатите на СДП на изборите.

От януари 2009 г. е евродепутат от СДП, а от 2014 г. е председател на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите.

Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развитието на селските райони и по правата на жените и равенството между половете. От 2014 г. е заместник-председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Виорика Дънчила е омъжена. Съпругът й Кристинел Дънчила от 2009 г. заема длъжността директор на едно от подразделенията на О Ем Ви Петром. Имат син Виктор. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар