Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Референдумът в чужбина закъса

Референдумът в чужбина закъса

ЦИК още не е приела хронограма за допитването, няма и заявления за разкриване на секции зад граница, научи Nbox

Организацията за провеждането на националния референдум за изборното законодателство закъса, научи Nbox. Малко повече от два месеца преди датата на вота, Централната избирателна комисия все още не е приела хронограма за провеждане на допитването.

Припомняме, че от трите предложения на президента за въпроси в референдума остана само това за електронното гласуване, докато тези за мажоритарния и задължителния вот отпаднаха след дебати в НС.

"Нужно е техническо време, за да бъде приета хронограмата. На практика президентския указ, с който беше насрочен вота, бе издаден преди няколко дни", обясни за Nbox говорителят на комисията Цветозар Томов. По думите му все още не са постъпили заявления от чужбина за разкриване на изборни секции, в които участие в референдума ще могат да вземат и българите зад граница.

"В Изборния кодекс са записани четири методики за разкриване на секции в чужбина. Според едната Централната избирателна комисия може да определи да бъдат поставени урни в секциите, където са гласували над 100 души на последния вот, както и най-вероятно ще бъде направено. Друг способ е разкриване на секция в градове, където България няма дипломатическо представителство при получаване на 40 заявления или в такива, където имаме дипломати - при 20 заявления. Секция може да бъде разкрита и само по искане на дипломатическото ни представителство", обясни още Томов.

ЦИК тепърва ще решава и каква рекламна кампания ще проведе в чужбина относно гласуването на референдума. От възможността да гласуват извън родината на последните парламентарни избори се възползваха над 130 000 души. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар