Вторник, 23 Октомври 2018
Вторник, 23 Октомври 2018

Макрон и Мей подписаха нов договор за укрепване на общата граница

Макрон и Мей подписаха нов договор за укрепване на общата граница

Договорът влиза в сила на 1 февруари

Великобритания и Франция подписаха нов договор за засилване на сигурността по границата след настояване на френския президент Еманюел Макрон, загрижен от броя мигранти в Кале, опитващи се да достигнат британския бряг. Двете страни се споразумяха за „подписването на нов договор за укрепване на управлението на нашата обща граница”, според съвместно изявление след срещата на Макрон с британската министър-председателка Тереза Мей в кралската военна академия в Сандхърст. Както се посочва в текста на споразумението, то ще влезе в сила на 1 февруари. Не се посочва обаче нищо за финансиране. В същото време, както съобщиха по-рано британски медии, Лондон ще предостави на Париж 44,5 милиона паунда, или 50 милиона евро, за укрепване на сигурността на морската границата между двете държави, минаваща по Ламанша. Средствата ще бъдат изразходвани за строителство по протежение на магистралата на ограждение с дължина 1 км, което да защити насочващите се към пристанището на Кале товарни автомобили от проникване на нелегални имигранти, както и монтирането на камери за видеонаблюдение в пристанищата, както в Кале, така и може би в Дюнкерк.

Договорено е и въвеждането на по-бързи процедури за разглеждане на молбите на имигрантите, искащи да преминат във Великобритания. Според Макрон така те ще са по-бързи и по-хуманни.

„Не съм тук, за да ви наказвам или съдя, а за да защитя единния пазар, който до голяма степен е основата на ЕС. Ако искате достъп до единния пазар, бъдете мои гости, но ще трябва да допринасяте за бюджета и европейската юрисдикция. Мисля, че така е честно“, заяви Макрон.

Според експерти той е призовал Великобритания да приеме модела на Норвегия за сътрудничество с ЕС.

„Ние настояваме за всеобхватно споразумение за свободна търговия, което да обхваща, както стоките, така и услугите, като така Великобритания ще продължи да бъде световен финансов център и след излизането си от ЕС. Мисля, че това е добре за всички ни“, заяви Мей.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар