Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Борисов заплаши с война, ако правителството му падне

Борисов заплаши с война, ако правителството му падне

Премиерът напомни успехите си и поиска от опозицията и бизнеса да не дестабилизират страната

Сегашното правителство е без алтернатива и свалянето му от власт ще вкара България в спиралата на дълги и безплодни политически пазарлъци за съставяне на нов кабинет. А след година резултатът ще е война, тъй като тези опити са обречени на неуспех. Това предупреждение отправи премиерът Бойко Борисов на десетата по ред среща на министрите с представители на бизнеса, организирана от в. „Капитал“. Въпреки че заплахата бе безадресна, намекът на премиера е към БСП и ДПС, които преди дни започнаха преговори за искане на вот на недоверие към правителството. В името на стабилността Бойко Борисов се закле да брани до последно кабинета си.

Както обикновено, министър-председателят не пропусна да напомни заслугите на ГЕРБ за „постигнатите мечти“ – метро, магистрали, Дунав мост 2, усвоени в 96% еврофондове и нови производства. Последваха цифри за събрани повече приходи от пресечена контрабанда, намалена безработицата, допълнителни пари за пенсионерите по празници и успехи в съдебната система, щом „главният прокурор вече ще бъде викан в парламента“. „Вгледани в себе си и в търсене на негативите“, враговете му не виждали колко се е променила държавата.

Премиерът все пак призна, че има и какво още да се желае, но зададе риторичен въпрос към бизнеса: „Сега трябва ли всичко това да го захвърлим? Ако го направим, какво следва? Вие сте бизнес, посъветвайте ме. На президента предполагам не му се прави за трети път служебно правителство. Но този път няма да се направи лесно правителство“. Президентът Росен Плевнелиев, който също бе гост на срещата, потвърди, че не му се прави трети служебен кабинет.

Борисов не пропусна случая да декларира за пореден път, че с ДПС в управление няма да влезе и дори „и да почукат на вратата, никой няма да им отвори“.

В духа на шегата премиерът се опита да разсее съмненията за обвързаността си с кръга „Капитал“. „Понеже много пъти съм бил привързван към този кръг – че правителствата ми ги правели те, аз, освен уважение към вас и критика от вас друго не съм видял“. За спасените провалени инфраструктурни проекти, сред които Дунав мост 2, пък разказа: „И за този проект трябваше да върнем парите, ако не го изпълним. Комисарят (Йоханес) Хан ми каза: Ако ме преведеш пеша по моста, ти осребрявам фактурата“. А като минете по северната тангента и „Тракия“, „полето не се вижда от построени и новостроящи се фабрики“, обясни Борисов. И не спести обясненията си за смятания от икономистите за непостижим ръст на икономиката от 3%. С влезлите в икономиката 7 млрд. лв. от еврофондовете през 2015 г. сега ще „се строи, ще се купуват машини, ще се наема нова работна ръка и през 2016-2017 г. ще започне да се произвежда по-качествено, по-конкурентно, с по-голяма печалба“. „Затова съм убеден, че и износът ще се увеличи“, заключи премиерът.

Източник: Mignews

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар