Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Точно в момента, в който изглежда, че има затопляне между Гърция и Македония, Алексис Ципрас е на път отново да взриви отношенията между двете страни.

"Македонската нация никога не е съществувала". Този цитат от иказването на гръцкия премиер вади вестник „Етнос", за да рекламира интервю с него, което ще бъде публикувано в неделя, предава „Нова телевизия". Във въпросното интервю Ципрас коментира спора за името с Македония, възможните решения, позицията на Атина по казуса и значението на въпроса за иредентизма.

Изказването пък идва само ден, след като в друга изява пред медиите Ципрас се похвали, че има напредък в преговорите за името и изрази надежда, че ще бъде решен 25-годишен спор.

В последните няколко дни гръцки и македонски представители преговаряха в ООН за новото име, като посредниците от обединените нации предложиха пет варианта.

Както е известно Гърция не признава Република Македония под това ѝ име, заради което в международните организации тя фигурира като Бивша югославска република Македония или просто БЮРМ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар