Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

БСП иска одит на бюджета  за допълнителните разходи на кабинета

БСП иска одит на бюджета за допълнителните разходи на кабинета

Социалистите имали сериозни основания да смятат, че правителството е нарушило закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата и в началото на тази година

БСП ще поиска НС да възложи одит на Сметната палата на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, одобрени от кабинета.

Това стана с правителствени постановления за времето 10 май 2017 г.- 31 януари 2018 г., обявиха на брифинг в парламента депутати от левицата.

По темата предстои и питане в пленарната зала.

"Залагат капиталови разходи от 2,5 млрд. лв. и кога ги харчат - с Дядо Мраз и Дядо Коледа, на 31 декември, кой им е разрешил, бюджетът не им дава такива права", коментира Румен Гечев, цитиран от БТА.

Социалистите имали сериозни основания да смятат, че правителството е нарушило закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата и в началото на тази година.

"Миналата година продъниха света да се вземат решения за 1,5 млрд. лв. за въоръжение на армията ни. От 1 януари до 31 декември - колко похарчиха от тази сума - нула", констатира Гечев.

Той настоя управляващите да спрат с комбинации, с които задържат разходите до края на годината.

"Искаме обект на одита да са именно тези постановления на МС, които утвърждават разходи извън определените трансфери в бюджета. Според груби изчисления, ако вземем и януари 2018 г., когато изпаднахме в абсурдната ситуация при гласуването на бюджет 2018 нито едно предложение на БСП да не бъде прието, а още на 2 януари т.г. премиерът да изпълни всички предложения на левицата /без да са разписани в бюджета/ да раздаде няколкостотин милиони, става дума за близо 2 млрд лв.", допълни пък Желю Бойчев.

Трикът на управляващите, обясни Румен Гечев, е цяла година да ни проглушават за излишъци в бюджета, заради това, че не харчат 2,5 млрд. лв. капиталови разходи няколко години вече, задържат огромни средства, което лишава българските фирми - малки и средни, българските потребители от тези пари, намалява динамиката на БВП и "на тъмно, в края на годината изведнъж си ги разпределят, след като цяла година са отчитали псевдобюджетни излишъци".

От БСП не допускат, че мнозинството ще отхвърли предложението за одит на СП. Това би означавало, че имат притеснения, че разходите на правителството са незаконосъобразни и целесъобразни.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар