Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Спорни ратификации за гей бракове гласуват днес в ЕП

Спорни ратификации за гей бракове гласуват днес в ЕП

БСП е против, ГЕРБ - не се знае

Няколко спорни ратификации ще бъдат гласувани днес в Европейския парламент. Първата е за нулева толерантност за гениталното осакатяване на жени. В заглавието разбира се няма нищо спорно, но и тук има подводни камъни. Във въпросния документ се препоръчва на държавите, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, спешно да я ратифицират.

Втората резолюция касае борбата с дискриминацията спрямо граждани на ЕС, принадлежащи към малцинства в държавите членки на ЕС и по-конкретно защита правата на ЛГБТ( лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър) организациите и признаване на правата на сключилите еднополови бракове. На практика това означава, че ако има такъв сключен еднополов брак извън рамките на ЕС и единият съпруг дойде в Европа, държават е длъжна да признае и правата на другия съпруг. Още един момент от документа предвижда да има обучение в образователните системи на държавите членки за намаляване на хомофобията към такива двойки.

Очаква се евродепутатите от БСП да гласуват против, след като вчера Изпълнителното бюро на партията е изпратило писмо до тях именно с тази заръка. Не се знае как евродепутатите от ГЕРБ ще гладуват, предвид позицията им в подкрепа на Истанбулската конвенция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар