Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

"Газпром" предупреждава: Европа ще се изправи пред недостиг на газ, ако реши да замени Русия със САЩ

"Газпром" предупреждава: Европа ще се изправи пред недостиг на газ, ако реши да замени Русия със САЩ

В близко бъдеще Европа ще се сблъска с проблема с недостиг на газ и повишаване на цените на природното гориво, ако вместо да увеличи доставките от „Газпром", се опита да покрие нарастващото търсене, като заложи на внос на втечнен природен газ от САЩ.

Това предупреди заместник-главният изпълнителен директор на руския концерн Александър Медведев.

„Европа напълно неправилно изчисли, че няма да й бъдат необходими допълнителни количества газ, а ако такива потрябват, то тя ще компенсира недостига с доставки извън Русия", заяви Медведев пред агенция Reuters.

Съгласно думите му, търсенето на газ в Европа се увеличава, докато същевременно добивът на газ в Нидерландия се съкращава, а този в Норвегия ще се забави след 2025 г. Що се отнася до доставките на газ от САЩ, то според Медведев те ще останат ограничени, скъпоструващи и предимно ориентирани към пазара в Азия.

Заместник-главният изпълнителен директор на „Газпром" отбеляза, че делът на Русия в доставките на газ в Европа към настоящия момент се увеличават и може да достигнат до 40%.

„Много сериозни анализатори разработиха модел, свидетелстващ за това, че Европа в скоро време ще се сблъска с огромен недостиг на газ, и по-лошото - с рязко поскъпване на цената на това гориво", предупреди Медведев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар