Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Премиерът на Турция към САЩ: Време е да се вразумите

Премиерът на Турция към САЩ: Време е да се вразумите

Бинали Йълдъръм предупреди, че ако "Турция не е господар на положението в Сирия", Европа ще бъде залята от бежанска и терористична вълна

Турският премиер Бинали Йълдъръм се срещна в Резиденция „Чанкая” с министър-председателя на Македония Зоран Зев и след това двамата дадоха съвместна пресконференция, пише вестник „Милиет”, цитиран от Фокус. В изявленията си турският министър-председател се опълчи на Вашингтон и обясни турската военна операция „Маслинова клонка” в Африн.

Позицията му е, че действията на турската армия в Сирия са не само да защити сигурността и имуществото на своите собствени граждани, а в същото време – и да „гарантира сигурността на целия ЕС и на Балканите”. Според Бинали Йълдъръм, ако Турция не е господар на положението в Сирия, тогава „както бежанската криза, така и терористичната вълна ще залеят цяла Европа и тя ще плати висока цена”. Успоредно с това турският премиер отправи и сериозни предупреждения към САЩ, че „вече е дошло времето да се вразумят”.

„Америка, която е наш съюзник в НАТО и дългогодишен наш стратегически партньор, е крайно време да се осъзнае и да вземе честното решение. Необходимо е Вашингтон да види, че заемането на страната на терористични организации не подхожда на сериозността на тази държава. Ако го види – добре; ако не го види, тогава ние ще направим това, което е нужно.”, декларира Бинали Йълдъръм, цитиран от „Милиет”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар