Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Бойко Борисов: България очаква азерски газ от 2020 г.

Бойко Борисов: България очаква азерски газ от 2020 г.

България е заинтересована от реализацията на стратегическите енергийни и транспортни инфраструктурни проекти като "Южен газов коридор".

Проекти, които свързват Европа и Азебрайджан, казва премиерът Бойко Борисов в интервю за азербайджанската информационна агенция "Тренд". 

И още - България очаква да започне да получава азербайджански газ от 2020 г. 

Борисов заявява още, че конфликтът между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах няма военно решение и може да бъде решен единствено по политически път чрез преговори.

 "Принципната позиция на България е, че конфликтът може да се реши единствено чрез преговори и с посредничеството на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нейните съпредседатели, със съдействието на Европейския съюз, както и чрез активен диалог между ръководителите на Армения и Азербайджан", добави Борисов. 

Конфликтът между двете страни в Южен Кавказ започна през 1988 г., когато Армения предяви териториални претенции срещу Азербайджан. В резултат на последвалата война, през 1992 г. арменските въоръжени сили окупираха 20 процента от Азербайджан, включително Нагорни Карабах и седем околни области. Постигнатото през 1994 г. споразумение за прекратяване на огъня беше последвано от мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтегляне на въоръжените й сили от Нагорни Карабах и близките области, припомня агенция Тренд., цитирана от БТА. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар