Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Проф. М. Константинов: Има двоен аршин при разследвания срещу кметове

Проф. М. Константинов: Има двоен аршин при разследвания срещу кметове

Toпката е в прокуратурата - да докаже, че третира всички еднакво пред закона, казва бившият зам.-шеф на ЦИК 

 

Българите минимум имаме право да поискаме от нашата прокуратура всички да бъдат равни пред закона и еднакво третирани, защото в противен случай имаме съмнения, че народът го е нарекъл „двоен аршин“ и той е недопустим. Това констатира бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов в интервю за Радио „Фокус“.

По думите му не можело да се даде еднозначен отговор дали става дума за сериозни разследвания или за черен PR: “Aз лично познавам кмета на Карлово и искрено му желая да изчисти името си и се надявам това да се случи”.

“Явно е, че този въпрос се повдига с известно закъснение, но ние не знаем всички обстоятелства по делото. Аз бих препоръчал две неща да се случат, даже по-скоро три. Прокуратурата да реагира веднага, когато има някакви сигнали за нарушения, а не да чака да измине време и да се появят съмнения за политически поръчки”.

Той препоръча на кметовете да са много внимателни, когато изпълняват някои от своите многобройни кметски задължения: „Защото понякога може да се окаже, че чрез небрежност те нарушават закона и тогава следват неприятни за тях последици“. „Третото, което трябва да имат предвид всички участници в една подобна история, е, че ако след едно такова досъдебно производство се окаже, че съответният човек е невинен, което се надявам да е в случая, той може да търси по-нататък правата си от държавата“.

По думите му, ако е невинен кметът Емил Кабаиванов, то в такъв случай може да осъди държавата. „Включително това, което каза г-н Кабаиванов, че му е попречено да участва в кметските избори, по-скоро се нанася удар върху неговата репутация. Това е, което може да се каже в случая, и дано такива случаи да бъдат все по-малко в нашата практика“, констатира Константинов.

Според него различното третиране от страна на един правоприлагащ орган винаги буди съмнение за двойни стандарти и не трябва да бъде допускано: „Тоест, топката в това отношение на игралното поле на прокуратурата - остава тя да докаже убедително пред обществеността, че не прилага двойни стандарти“.

 

 

Оставете коментар