Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Ветото на президента върху закона за КТБ падна в правната комисия

Ветото на президента върху закона за КТБ падна в правната комисия

Законът бе прегласуван за трети път, синдиците доволни - в масата на несъстоятелността ще се възстановят 1,4 млрд. лева

Президентското вето върху закона срещу вторичното разграбване на КТБ падна в правната комисия. 13 депутати от ГЕРБ, вносителите от ДПС и парламентаристите от ОП приеха повторно закона, както беше гласуван и в пленарната зала. 7 народни избраници от БСП и Воля бяха против, предаде Канал 3.

Непосредствено преди гласуването синдиците призоваха депутатите да прегласуват закона за банковата несъстоятелност, защото само така ще могат да се възстановят в масата на несъстоятелността 1,4 млрд. лева, източени от фалиралата банка.

Бомбата хвърли в комисията синдикът Ангел Донов.

"Милиард и 400 млн. лв. ще е ефектът да влязат в масата на несъстоятелността. Това ще помогне на вложителите и кредиторите на банката да си получат парите", заяви синдикът. Ако не бъде приет законът, това ще е в полза на длъжниците, които не искат да връщат парите и използват всякакви способи за целта, като дори се опитват да прехвърлят имущество, посочи той.

От ДПС са поискали справка от финансовия министър Владислав Горанов, за да отговорят на въпроса от мотивите на президента дали темата е от голям обществен интерес, съобщи един от вносителите, Йордан Цонев.

"Пожелахме да се съобразим с препоръките на президента, че трябва да има повече яснота за обхвата на закона. Предвид на това, че норми с ретроактивно действие, уреждане на правни последици трябва да се случват само тогава, когато има обществен интерес, президентът пита какъв е той. В изпълнение на това да дадем повече яснота, написахме писмо до министъра на финансите за обхвата на сделките, които биха попаднали под действието на закона", посочи Цонев.

Подробната справка от ДПС ще получат до края на деня и ще оповестят утре в парламента, но към момента имат данните от обобщената справка и те сочат: 233 147 298 лв. е стойността на заличените обезпечения, материалният интерес по извършените осчетоводени и неосчетоводени прихващания възлиза на 1,1 милиарда лева, а броят на заведените съдебни дела за отмяна на прихващания е 205.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner