Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

БСП: Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов

БСП: Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов

Вижте смразяващите факти изнесени от левицата

БСП отхвърля информацията, изнесена от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, в ефира на БНТ тази сутрин относно приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. и продажбата на активите й в България на фирма "Инерком" на Гинка Върбакова днес.
 
"БСП има само един интерес - държавата да участва в сделката и да я спечели", се казва в изявление на партията, изпратено до медиите. Очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не, заявяват още от БСП.

Цветанов: При приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. от Симеон Сакскобургготски, БСП не се е възпротивила. 

Фактите: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция “против” приватизацията през 2004 г., както и през 2011 г., при продажбата на 33 процента от Бойко Борисов. 

Цветанов: С 33 процента държавата губи контрол

Фактите: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски, пише: “Основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси, чрез участие в органите на управление на ЕРД".

Цветанов: Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена.

Фактите: Чешкият премиерът Бабиш: "сделката е приключена". 

Цветанов: Никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбакова да препродава.

Фактите: Гинка Върбанова пред две комисии в Народното събрание: "В договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице".

Цветанов: “Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката”.

Фактите: Министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави? 

Цветанов: Само хипотеза е дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели. 

Фактите: БСП има само един интерес - държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели.

Цветанов: Председателят на БСП напуснал, защото не иска да чуе чуждо мнение.

Фактите: Председателят напусна в знак на протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов - негова практика, а в конкретния случай, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. На въпрос - за кого, Цветанов отказва да отговори. 

Цветанов: Ценообразуването на тока не зависи от въпросната Гинка. 

Фактите: Тогава защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена. 

Цветанов: БСП са манипулатори и разделят обществото. 

Фактите: БСП стъпваме на фактите и се радваме, че по този въпрос, в социологическо проучване над 70 процента от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес. 

Цветанов: Държавата нямала нищо общо с управлението на Здравната каса.

Фактите: Държавата има свой представител в Надзорния съвет на Касата, за да упражнява контрол как се харчат публичните средства. До скоро това беше Кирил Ананиев, като зам.-министър на финансите, а сега - министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева? 

Цветанов: Не бива да разделяме обществото и в казуса с ЧЕЗ да застъпваме партийния си интерес, а да защитим националния.

Фактите: Съгласни сме, че държавният интерес стои над партийния, но очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не. Премиерът казва да, но финансовият му министър - не. Част от депутатите му казват да, друга - не. Изяснете се помежду си. Колкото и да се опитвате да прехвърлите вина на БСП, че лобира за друг частен инвеститор, няма да успеете. Нашата позиция остава една и непроменена от 2004 до днес: единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

Цветанов: БСП е против евроинтеграцията на Западните Балкани. 

Фактите: БСП записа в своите приоритети евроинтеграция на Западните Балкани и гласува заедно с ГЕРБ приоритетите на председателството в общо решение на парламента. 

Цветанов: БСП не иска председателството ни да е успешно. 

Фактите: Не БСП, а партньорите ви в Европа - Германия, Австрия, Холандия заявиха, че не желаят България в Шенген и Еврозоната, заради корупцията. Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа. Вие сами си отговорете кой проваля председателството.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар