Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Боряна Димитрова специално за Nbox: Местният вот не е предрешен

Боряна Димитрова специално за Nbox: Местният вот не е предрешен

Законите не трябва да падат жертва на тънки предизборни договорки и дебели следизборни сметки

Боряна Димитрова е сред най-изявените социолози в България и директор на агенция "Алфа рисърч". Завършила е френската езикова гимназия "Антоан дьо Ламартин" и социология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е политически и електорални изследвания във Франция. Потърсихме я за мнението й за старта на предизборната кампания за местния вот през октомври.

- Макар и неофициално, изборната кампания за местния вот вече стартира. Как оценявате досегашните усилия на големите партии за мобилизиране на електората?

- Вече е спорно кои партии са големи, но от трите с най-много депутати – ГЕРБ, БСП и ДПС, единствено левицата остава в плен на вътрешните си проблеми и далеч от  местния вот. ДПС по традиция върши пропагандната си работа тихо и не под светлината на прожекторите. Има обаче доста информация за емисари в ромските махали и в райони извън досегашното влияние на движението, което сигнализира за поредните му високи амбиции за нови властови позиции. ГЕРБ е обявила най-много кандидат-кметове до момента и активно подгрява структурите си. Т.е., същинската подготвителна работа вече тече и партиите, които изостават с организацията и кандидатите си ще имат сериозни затруднения на вота.

 - Достатъчно мобилизиращ ли е останалият единствен въпрос в референдума за изборното законодателство, за да бъде постигнат резултат, който ще задължи парламента го приеме?

- Всички досегашни проучвания сочат, че най-мобилизиращ беше въпросът за „мажоритарното гласуване”.  Особеността на останалия единствен въпрос за референдума, този за „електронното дистанционно гласуване” е, че той е от най-голямо значение за 2-та милиона българи извън пределите на страната ни. Точно те обаче, или поне мнозинството от тях, няма да имат възможност да гласуват на този референдум. А именно от тяхната мобилизация и активност ще зависи в най-голяма степен, дали ще бъдат изпълнени двете условия, необходими, за да се приеме  електронното гласуване -   3.5 млн. гласували и 51%  отговори „да”. Много се надявам социалните мрежи да бъдат активни и повече, най-вече млади българи в чужбина, да се включат в този референдум, който не гледа към миналото, а към бъдещето.

- Предрешен ли е вота в големите областни центрове като София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново?

- Не могат да бъдат сложени под един знаменател. Най-висока е подкрепата за Йoрданка Фандъкова в София и Димитър Николов в Бургас и почти сигурно вотът в тях ще бъде решен на първи тур. Доста по-сложна е ситуацията в Пловдив и Варна – политически интриги, разцепления, удари под кръста, силни бизнес интереси. Пред настоящите кметове от ГЕРБ стоят сериозни изпитания. Изходът не е предрешен, най-вероятно ще стане ясен на втори тур.

 - Каква промяна ще внесат преференциите за общински съвети, приети с последния Изборен кодекс? Може ли да се очакват сериозни размествания на партийното статукво на местно ниво?

- На първо място, ще изострят отношенията между кандидатите вътре в отделните листи. Да си припомним, че дори в такава „послушна” партия като ДПС двама депутати водиха преференциални кампании и изместиха водачите. Сега това ще бъде още по-лесно и по-масово. Второ, за коалициите преференциите ще бъдат шанс да се привлече гласът на по-голям брой избиратели, които не са непременно щастливи с всички партии в една коалиционна листа. И трето, размествания със сигурност ще има – лицата, които ще отидат на по-предни позиции и ще влязат в общинските съвети не винаги ще заплашват партийното статукво, но местните лидери, неполучили подкрепа ще трябва да се оттеглят. А това вещае драми. Защото в нашата политика няма по-силен повод за катаклизми от засегнатото лично его.

- Очаквате ли голям брой недействителни гласове, с оглед на по-сложната бюлетина, спрямо предходните местни избори?

- На местни  избори и до момента са регистрирани най-много недействителни гласове. Настоящите вероятно ще потвърдят тази тенденция – както заради преференциите, така и заради големия брой бюлетини. В малките селища, например, хората ще гласуват с четири бюлетини – за кмет на община, за кмет на кметство, за общинска листа и за референдума. Тук ключова ще е ролята на централната и общинските избирателни комисии, които трябва да проведат сериозна разяснителна кампания и да подпомагат гражданите в деня на вота. Не е тайна, че значителна част от членовете на секционните комисии са некомпетентни, незаинтересовани, изпълняват чисто партийни поръчки. Според мен точно зле работещите комисии са по-голямата заплаха за вота, отколкото „усложняването” му с преференциите.

- Очаквате ли есенният политически сезон да премине в предизборна кампания или можем да очакваме законотворчество? 

- Ще има и от двете. Да не забравяме, че в началото на есенния сезон предстои ключовото гласуване за промените в Конституцията, отложеното антикорупционно законодателство, закон за обществените поръчки и пр. Най-важното е качеството и смисълът на законодателните промени да не паднат жертва на тънки предизборни договорки и дебели следизборни сметки.

 

 

Свързани статии (по етикет)

  • Изтича срокът за избиратели, които искат да гласуват по настоящ адрес

    Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019г. имат избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение

  • Николай Велчев: Зад районните кметове трябва да стои силно гражданско общество

    Разговор на Александър Симов с кандидата за кмет на столичния район "Лозенец" и за общински съветник от БСП Николай Велчев за мотивацията му за участие във вота, за проблемите на "Лозенец", дразнят ли се от голямото презастрояване хората в квартала, каква програма им предлага той, как ще направи кметската институция прозрачна и близка до хората, с какви каузи ще се ангажира и какво трябва да се промени, за да стане района наистина дом за своите жители . (ВИДЕО)

  • Съдът не пуска Иванчева и Петрова да излизат от домовете си за предизборни изяви

    Съдебното решение постановява, че домашният арест може да се нарушава с разрешение на съда при причини, "свързани с правото на живот и здравеопазване". Искането на Петрова е за участие в предизборни мероприятия от 4 до 13 октомври. Именно него съдът оставя без уважение

Оставете коментар