Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Офанзива срещу Москва. Посланикът ни се прибра в София

Офанзива срещу Москва. Посланикът ни се прибра в София

19 страни членки на Европейския съюз експулсираха дипломати от Русия, но България не е сред тях на този етап, обясни българският първи дипломат. 
Посланикът на България в Москва Бойко Коцев пристигна късно снощи в София за провеждане на консултации с премиера Бойко Борисов по случая “Скрипал“.
 
Във вторник министър-председателят Бойко Борисов извика за консултации Бойко Коцев във връзка с отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи прибирането на българския посланик в Русия като  “нормална дипломатическа практика“. 19 страни членки на Европейския съюз експулсираха дипломати от Русия, но България не е сред тях на този етап, обясни българският първи дипломат. 
 
Решението за връщането на посланик Бойко Коцев в София за консултации не е съгласувано с президента, каза президентът Румен Радев пред журналисти. 

След решението на България още няколко страни решиха да извикат посланиците си за консултации: ПортугалияЛюксембург, Малта и Словакия.

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак каза, че извикването на посланика в Москва е важен дипломатически акт, който няма прецедент от 25 години в новата история на Словакия. Той не изключи възможността от страната да бъдат изгонени руски дипломати. В същото време президентът Андрей Киска каза, че извикването на словашкия посланик в Русия за консултации е недостатъчна реакция на молбата на Великобритания за изразяване на солидарност с нея по случая със Скрипал.

Извън ЕС Македония, Молдова и Албания също изгониха руски дипломати. 

Общият брой на засегнатите руски представители по света достигна над 150 души.

Страните, които се "дърпат"

Гърция и Австрия следят с недоволство политиката на ЕС спрямо Русия, пише германският в. "Зюддойче цайтунг" в своя публикация, цитирана от гръцкия сайт Нюз.ин. 

Австрия вече обяви, че не предприема мерки срещу Русия, тъй като е домакин на ОССЕ.и като такъв страната играе ролята на мост между Изтока и Запада. Същевременно Виена предложи да посредничи между Лондон и Москва по случая "Скрипал".

Би било изненада, ако Гърция и Кипър се бяха включили в инициативата за експулсиране на руски дипломати, коментира "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и откроява тесните връзки на Гърция и Кипър с Русия. 

Гърците не са славяни, но все пак са православни християни и поради това вероизповеданието би могло да бъде предмет на сближаване в отношенията между Москва и Атина и Никозия. 

Във връзка с това се припомнят и "първите действия на кабинета Ципрас, в това число и отправеното от него предупреждение за гръцко вето върху удължаването на европейските санкции срещу Русия". 
В публикацията на ФАЦ се визира и гръцкия външен министър Никос Кодзиас, като се подчертава, че "някога той е бил активист на сталинската Комунистическа партия на Гърция", и че познавал Русия. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner