Вторник, 11 Декември 2018
Вторник, 11 Декември 2018

Мило Джуканович спечели изборите в Черна гора

Мило Джуканович спечели изборите в Черна гора

Бившият президент и премиер на Черна гора Мило Джуканович обяви своята победа на състоялите се вчера президентски избори в страната.

Мило Джуканович, който шест пъти беше премиер и веднъж държавен глава на Черна гора, вероятно ще получи втори мандат на президентските избори с над 50% от вота и се завръща на политическата сцена, сочат първите резултати, цитирани от медии в страната.

Според първите частични резултати на социологическата агенция CeMi, наблюдаваща изборите, Джуканович печели 53.6%, Боянич - 34.2 на сто, първата жена кандидат-президент Драгиня Вуксанович - 7.8%, а от останалите четирима никой не получава повече от 3% от вота. Тези данни предстои да се потвърдят от изборната комисия и ако това се случи, той няма да има балотаж, за да е президент за втори път (но първи в историята на Черна гора като независима държава).

Джуканович, най-ярката фигура в политиката на Черна гора и след разпадането на Югославия, и след отделянето ѝ от Сърбия, е спорна личност в политиката на страната. Привържениците му обаче изтъкват, че именно той е повел страната към Запада, превръщайки я в част от НАТО и давайки ѝ перспектива за членство в Европейския съюз.

Той беше кандидатът на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС), чийто лидер е той и от която беше премиер от парламентарните избори в есента на 2016 г. Част от партиите, подкрепящи основния му противник Боянич, са привърженици на доскоро традиционните отношения с Русия.

Миналия месец Джуканович обяви, че иска да се върне на политическата сцена в името на доброто бъдеще на Черна гора. Този четвъртък той каза за "Ройтерс", че би приветствал затопляне на отношенията с Русия - четири години след като страната му се присъедини към санкциите заради украинската криза.

Активността до края на изборния ден в 20 ч. местно (21 ч. българско) време беше 64% по данни на сайта на телевизия Vijesti. За сравнение през 2013 г., когато Филип Вуянович беше преизбран за трети (по изключение) мандат, тя беше 63 на сто от електората, на парламентарните през 2016 г. - 73% (тогава обаче беше и опитът за преврат). В Подгорица - най-големия град, където живее половината от 600-хилядното население - активността беше над 63%.

Третите поред президентски избори в Черна гора обаче се отличават от 2013 г. по това, че са първите, откакто страната стана част от НАТО.

В ранните часове на вечерта изборната комисия обяви, че ще проведе извънредно заседание заради жалба на Боянич, без да навлезе в подробности.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар