Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Макрон призова за "Европа на обединението, а не на разделението"

Макрон призова за "Европа на обединението, а не на разделението"

"Трябва да работим за това да живеем в Европа на обединението, а не на разделението" - това каза френският президент Еманюел Макрон, който изнeсе реч за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург.

В дебатите участва и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Силен призив за обединение и обновление на Европа отправи френският президент Еманюел Макрон по време на речта си: "Да възкресим битката за идеите, които са създали Европа". С тези думи започна неговата реч, а като най-голяма заплаха за Европа Макрон обяви това, че не народът се е отказал от европейските модели, а елитите, които са го предали.

Френският президент очерта четири основни приоритета, върху които трябва да се работи в следващите години. Това e миграцията изтъкна Макрон, като подчерта, че трябва да бъде отблокирана реформата за Дъблинския регламент. Като втори приоритет той открои цифровизацията. Също така - реформата на паричния съюз и културата и образованието.

След френския президент говори председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заяви, че е силно развълнуван от думите на Макрон и завърши с това, че истинската Франция се завръща.

Това е четвъртият от поредицата дебати между държавни и правителствени ръководители на ЕС и евродепутатите за бъдещето на Европейския съюз. Досега в пленарната зала в Страсбург говориха премиерите на Ирландия, Хърватия и Португалия. Следващият европейски лидер, който ще направи подобно обръщение през май, е белгийският премиер Шарл Мишел.

Речта на Макрон идва в момент, в който Европарламентът обсъжда извънредно кризата в Сирия. На вчерашния дебат лидерът на групата на либералите Ги Верхофстат направи паралел с ударите в Ирак. Тогава, като премиер на Белгия, той се разграничилот операцията, но подчерта, че днес действията са били навременни. Германската евродепутатка Ска Келер изрази мнение, че трябва да се търси политическо решение на кризата.

Дебатът днес продължава с участието на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар