Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Захарова: Великобритания е „световен рекордьор по геноцид“

Захарова: Великобритания е „световен рекордьор по геноцид“

Великобритания може да бъде наречена „световен рекордьор по геноцид".

Така коментира в четвъртък официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова твърденията на посланика на Обединеното кралство в Москва Лори Бристоу за това, че Русия уж е причастна към редица убийства по поръчка на държавата.

„Великобритания е световен рекордьор по геноцид - отбеляза тя. Страшно е да си представим колко милиона невинни хора са били унищожени в колониите на Британия".

Според нея, по различни оценки, англичаните са унищожили до 90-95% от аборигените на Австралия при колонизацията на континента.

Като пример дипломатът напомни също как през 1870-те години „англичаните са осъществили геноцид на зулусите в Капската колония, а през 1954-1961 години - геноцид над народа кикуйю в Кения.. „В отговор на убийството на 32 бели колонисти английските власти са унищожили 300 хил. представители на народността кикуйю и още 1,5 милиона души са натикали в лагери" - подчерта тя.

Като цяло представителката на МВнР огласи 17 страници архивни данни за нелицеприятните действия на Великобритания на световната арена в течение на много години.

Представителката на МВнР обърна внимание също на странните смъртни случаи на британски учени, част от които са работили в лабораторията в Портън-Даун.

През 2001 година в Солсбъри умира съветският учен-микробиолог, бившият директор на Ленинградския институт за особено чисти биопрепарати Владимир Пасечник. Официалната версия е инсулт, той е работел в лабораторията в Портън-Даун, отбеляза дипломатът. - През 1989 г. Пасечник, намирайки се във Франция е помолил за политическо убежище във Великобритания, предал на британските специални служби информация за уж секретни разработки на биологическо оръжие на СССР".

Освен това през юли 2003 година в графство Оксфордшир загива експертът в областта на биологическото оръжие Дейвид Кейли. „Официалната причина е самоубийство. Кейли е бил критик на правителството на Тони Блеър и е считал, че нахлуването в Ирак през 2003 година е основано на фалшифицирани данни" - каза Захарова.

„През 2004 година в резултат от падането на частен самолет загива Пол Норман, работил в секретната лаборатория в Портън-Даун - обърна внимание дипломатът - Норман е заемал поста на умрелия през 2003 година Кейли.

Лабораторията в Портън-Даун стана широко известна след инцидента с отравянето на 4 март на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския Солсбъри (обектът се намира недалеч от този град). Още на 12 март премиер министърът на Обединеното кралство Тереза Мей, позовавайки се на експертите от Портън-Даун заяви, че уж Русия е произвеждала веществото, с което са отровени двамата Скрипал. На това основание тя обвини Москва в причастност към инцидента, което повлече след себе си продължителна дипломатическа криза. По-късно ръководителят на лабораторията Хари Ейткенхенд в интервю за телевизионния канал Sky News съобщи, че британските специалисти не са могли да установят произхода на веществото, използвано в Солсбъри.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар