Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Александър Симов: "БЗНС на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел"

Александър Симов: "БЗНС на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел"

"Действията на двамата депутати на ЗС "Александър Стамболийски" обаче представляват огромна подмяна на вота. Сами по себе си нито един от тях нямаше да попадне в парламента и всичко, което правят днес е гавра с гласа на хората, които искаха промяна", смята още депутатът от БСП.

Може би трябва да замълча по тази тема, може би не трябва да се обаждам, може би просто трябва да махна с ръка с ядосано, но напълно ще изменя на себе си, ако не кажа няколко думи. Едва днес (прекрасно е да изкараш една събота без новини и с книгата "Лятото на страха" на Дан Симънс) научих, че депутатите от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" напускали парламентарната група на "БСП за България". Те са двама и единственото, което мога да кажа е - прав им път! Партията на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел. До утре можем да си говорим как единствената форма на съществуване на тази формация е да обикаля по места и да всява разкол в БСП, да влиза в местни колаборации с ГЕРБ и да гласува срещу червените кметове там, където ги има.

Миналата година, когато БСП подложи на сериозна ревизия коалицията "БСП Лява България" въпросът със земеделците не беше решен докрай и това показва как забавените проблеми имат склонността да се превръщат в политически бомби. Левицата тогава намери сили да се отърве от партньори, които не носят никаква полза, а съществуват като паразити на нейния гръб, но си позволи да повярва в илюзията, че земеделците ще се съобразят с поставените им политически условия. Спомням си дебатите в Изпълнителното бюро и крайното решение - за да продължат участието с в коалицията те трябваше моментално да престанат да подкрепят ГЕРБ по места. Това не се случи. И сега следва логичното продължение - двамата земеделци напускат групата на БСП. Знаково е, че това става в навечерието на вота на недоверие и аз лично с огромен интерес ще проследя как ще гласуват в петък те. Имам някои подозрения...

Действията на двамата депутати на ЗС "Александър Стамболийски" обаче представляват огромна подмяна на вота. Сами по себе си нито един от тях нямаше да попадне в парламента и всичко, което правят днес е гавра с гласа на хората, които искаха промяна. Но това е въпрос на съвест, а не съм сигурен, че те ще разберат какво искам да им кажа...

Както и да е. Действията на двамата земеделци могат да се окажат от неочаквана полза за БСП. По-добре по-малко, но с политическа хигиена, отколкото многолюдна тълпа с разнообразни политически желания. Отсега прогнозирам - на следващите избори извънпарламентарните партии ще се обогатят с още една.

Александър Симов, фейсбук

Бел. Ред. (Депутатите от БЗНС напуснаха коалиция "БСП Лява България", а не Парламентарната група на БСП)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар