Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Срещата между Путин и Тръмп започна

Срещата между Путин и Тръмп започна

Американският държавен глава поздрави Русия за организацията на световното първенство по футбол

Започна срещата на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки.

Двамата разговарят в президентския дворец във финландската столица.

Преди началото на разговорите двамата президенти спряха за по няколко встъпителни думи пред медиите.

Пръв думата взе Владимир Путин.

"Ние поддържаме постоянни контакти. Няколко пъти разговаряхме по телефона, срещнахме се на различни международни мероприятия. Разбира се, настана време да обсъдим подробно двустранните ни отношения, както и различни "болезнени" точки по света. Те са достатъчно много, за да им се обърне внимание", заяви Путин. И подчерта, че светът е заинтересован от добрите отношения между Москва и Вашингтон.

Доналд Тръмп също изрази увереност, че САЩ и Русия имат шанс да изградят добри отношения помежду си, от което е заинтересован целия свят. Той заяви, че има намерение да обсъди с руския държавен глава въпроси около ядрените потенциали на Москва и Вашингтон.

Американският държавен глава поздрави Русия за организацията на световното първенство по футбол.

Тръмп каза, че въпросите, по които ще говорят са свързаните с международната търговия, с Китай, със сигурността.

Ще говорим за ядрената сигурност, нашите две страни държат 90% от ядрения потенциал на света, посочи държавният глава на САЩ.

Встъпителните думи за медиите завършиха с ръкостискане, след което двамата държавни глави се оттеглиха за същинските разговори на четири очи. Според предварителния сценарий срещата на четири очи трябва да продължи час и половина.

Преди разговорите двамата президенти се фотографираха със своя домакин - държавния глава на Финландия Саули Нинистьо.

Това са първите пълномащабни преговори между двамата извън двата разговора на многостранни срещи на високо равнище, напомня ТАСС. 
След личната беседа към лидерите ще се присъединят участниците в делегациите. На полето на срещата на върха ще се срещнат министрите на външните работи на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпео. Самите президенти ще докладват за резултатите от срещата на съвместна пресконференция след края й.

Путин и Тръмп са се срещали два пъти - през юли м.г. на срещата на Г-20 в Хамбург и през ноември с.г. на форума на Азиатско-тихоокеанското икономически сътрудничество (АТИС).

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner