Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Срещата на Тръмп и Путин - едно "много добро начало"

Срещата на Тръмп и Путин - едно "много добро начало"

Американският президент заяви, че руският му колега е бил убедителен, че не се е месил в изборите през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви по време на обща пресконференция с руския си колега Владимир Путин, че макар да има "голямо доверие" в американската разузнавателна общност, Путин е бил много убедителен, че Русия не се е месила в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише CNBC.

Държавният глава на САЩ обвини “и двете страни” за проблемните им отношения. На въпрос на репортер дали би отрекъл усилията на Русия да се намеси в президентските избори, Тръмп насочи въпроса към имейлите на Хилари Клинтън.

"Имам голямо доверие в разузнаването ни, но ще ви кажа, че президентът Путин беше особено убедителен в отрицанието си днес", обясни Тръмп.

По време на срещата между двамата лидери Путин е заявил, че никога не се е намесвал в изборите в САЩ. По време на брифинга пред медиите той определи обвиненията като "глупости".

“Руската държава никога не се е намесвала и няма да се намесва във вътрешните работи на Америка, включително в процеса на избиране”, заяви Путин докато стоеше редом до Тръмп.

Руският президент заяви, че иска да работи със САЩ по “общ анализ” на всеки конкретен материал, свързан с намесата в американските избори.

“Например можем да ги анализираме с обща работна група по киберсигурността, създаването на която обсъдихме при предишните си разговори”, обясни той.

Тръмп отрече руска помощ за изборите и допълни, че “лесно” е победил Клинтън.

“Смятам, че разследването е катастрофа за нашата страна”, обясни Тръмп, говорейки за разследването на Мълър.

Запитан дали Путин ще екстрадира 12 руски експерти от разузнаването в САЩ, за да бъдат изправени пред обвинения, руският лидер заяви, че не е запознат в пълна степен с проблема.

Освен това той адресира и обвиненията, че Русия е събирала компромати за Тръмп, когато той е посетил Москва през 2013 г.

“Чух тези слухове, че сме събирали компрометиращи материали за господин Тръмп, когато той е бил в Москва”, коментира Путин. “Отнасям се към президента Тръмп с голямо уважение още отпреди, а когато беше просто частно лице, никой не ме информира, че е бил в Москва”.

“Много добро начало”

Двамата лидери се срещнаха в президентския дворец във финландската столица днес за разговор, който продължи над два часа - повече 90-те минути, които бяха първоначално планирани.

В рамките на първите коментари след срещата Тръмп обясни пред репортери, че вярва, че тя е белязала “много добър старт”.

“Смятам, че това е много добро начало, един много, много добър старт за всички”, коментира той.

По-рано Тръмп прогнозира, че двамата лидери ще има “изключителна връзка”. Президентът заяви, че ще обсъдят всичко - от търговия до военни въпроси, ракети и Китай.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner