Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Нинова: Управляващите се опитват да прехвърлят отговорността за чумата

Нинова: Управляващите се опитват да прехвърлят отговорността за чумата

„Фаталната грешка на властите е комуникацията с хората.”

Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните, каза пред журналисти в парламента председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно. За да докажем, че не е вярно, днес току-що поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента. Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал. Дано това да стане още днес, за да се знае коя политическа сила какви въпроси е поставила и какви решения са взети накрая”, заяви Нинова.

„Никой не показа протоколи от изследването в продължение на месец. Никога не сме твърдели, че няма чума, искахме доказателства, а те ги показаха едва вчера.  А ако има доказателства, защо чакат някакви проби. Те си сменят мнението през час, нека да изчакаме. Ако искат да отхвърлят отговорността от себе си за този хаос и липса на организация, и да я прехвърлят на някой друг, няма да стане. Да предприемат всички мерки за дезинфекция, защото това ще е причина за разпространяване на заразата, а не нашата позиция. Измиха си ръцете с директори и хора на ниски нива. А в случая става дума за политическа отговорност”, заяви Нинова.

В отговор на въпрос не е ли трябвало да не я пускат в село Шарково, където бяха евтанизирани животни заради чумата, Нинова заяви: "Сигурно е трябвало да ме спрат на входа и да не ме пуснат, сигурно е трябвало да спрат още 250 човека, които отидоха да протестират там. Защо питате мен, питайте министъра на вътрешните работи защо са ни допуснали. Ние не управляваме страната, питайте тези, които управляват страната. Как точно пречим на властите да връчат протоколите и да дезинфекцират района? Влизат и избиват без документи."

Политическа подкрепа за мерките срещу чумата по дребния преживен добитък БСП ще реши да даде или не едва след като изслуша утре в пленарната зала министрите на земеделието и на вътрешните работи. Дотогава левицата не поема никакви ангажименти, подчерта Нинова. „Те си сменят мнението през час. Откъде да знаем какво ще измислят утре? Нека да ги изслушаме.”, допълни лидерът на БСП.

„Фаталната грешка на властите е комуникацията с хората. Днес правят същата грешка и това ще е проблем - министърът обявява по телевизията за огнище в Болярово, кметът не знае нищо.”, заяви Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар