Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Германия отменя санкциите срещу Турция

Германия отменя санкциите срещу Турция

Берлин ще облекчи и режима за пътувания на германски граждани в южната ни съседка

Германия ще отмени икономическите санкции, които наложи на Анкара преди една година, съобщи "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Берлин забрани износ на стоки за Турция на стойност 1.5 млрд. евро вследствие на задържането на германски защитник на правата на човека и на петима други активисти, включително на ръководителя на "Амнести интернешънъл".

Рестрикциите ще бъдат свалени през новата финансова година, казват викопоставени чиновници от германското Министерство на икономиката.

Наред с това Берлин ще облекчи и режима за пътувания на германски граждани в Турция. За целта Министерството на външните работи ще свали предупредителните съобщения, че "германците са подложени на сериозен риск, ако посещават южната ни съседка". 

Холандия също обяви, че формално ще нормализира отношенията си с Анкара. Спорове между двете страни възникнаха около кампанията за референдума на Ердоган от 2017 година. 

Преди дни турският президент отмени извънредното положение, което бе въведено след опита за преврат срещу неговия режим през 2016 година. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар